Начало / Любопитно / Елмър, който прави деня ни цветен

Елмър, който прави деня ни цветен

Шареното слонче е от най-необичайните герои. Чудато е даже това, че има свой собствен празник. Нещо като имен и рожден ден едновременно… Тази година го отбелязва на 26 май.

elmer_kartinka

Ражда се изпод моливите на Дейвид Маккий

Британският художник го рисува още в края на 60-те години на миналия век. Излиза и книжка, но три десетилетия по-късно Маккий решава да пренарисува героя си. Така се ражда Елмър, който познаваме днес – пъстър и много емоционален…

Историите се харесват и от 90-те години насам стават все по-популярни. Авторът им пък е весел точно колкото своя Елмър – оттогава до днес е нарисувал и написал вече близо 40 истории.

Децата обожават слончето

Книжките за Елмър са еднакво харесвани от 3- и 6-годишните… Малчуганите са силно впечатлителни, пък слончето на Маккий притежава най-важното качество, за да го обичат всички. То е по-различно от целия свят наоколо.

Именно това е и главното послание на книжките – с всяка рисунка, с всяко приключение на своя герой авторът показва колко е важно да уважаваме различните. Но историите за Елмър притежават още едно много важно качество…

Илюстрациите изграждат връзка между децата и родителите им

Поредицата е такава, че се разглежда и чете заедно. Това е една дълбоко семейна книга, която помага и на големите да общуват по-добре с малчуганите. Те пък от своя страна се учат да показват смело индивидуалността си – просто Елмър ги поощрява да бъдат творци.

Във Великобритания Елмър е вече институция

Книжките за слончето са в националния списък на книги за четене. Преводите пък са поне на 50 езика – един от тях е японският… А шареният Елмър бързо се превръща в плюшена играчка и какво ли още не!

elmer-parade

Денят на Елмър се празнува за първи път преди две години

Провеждат се много инициативи, свързани със слончето, включват се книжарници и библиотеки… Ефектът е мигновен, защото във Великобритания, родината на Елмър, се отбелязва повишен интерес към детските рисувани книжки. Много са и работилниците – на училище или в някоя книжарница малките майсторят интересни предмети с родители или съученици и се забавляват. Инициативата стъпва вече и у нас, но Елмър наистина го заслужава!

Слончето ни кара да се усмихнем

Като герой наистина има уникално въздействие. В поканата си за Деня на Елмър пък от едно британско училище споменават още важни неща… Героите от детските книжки помагат на децата да развият въображението си. Заедно с това речникът им става по-богат. Разказването на истории винаги дава резултат! Така децата са по-грамотни, но това е само част от ефекта… Всъщност много по-важно е, че вече умеят да общуват пълноценно.

Елмър е посял в сърцата им добротата си.

Слонски работи от Краси Проданов

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …