На фокус
Начало / Любопитно / Елмър, който прави деня ни цветен

Елмър, който прави деня ни цветен

Шареното слонче е от най-необичайните герои. Чудато е даже това, че има свой собствен празник. Нещо като имен и рожден ден едновременно… Тази година го отбелязва на 26 май.

elmer_kartinka

Ражда се изпод моливите на Дейвид Маккий

Британският художник го рисува още в края на 60-те години на миналия век. Излиза и книжка, но три десетилетия по-късно Маккий решава да пренарисува героя си. Така се ражда Елмър, който познаваме днес – пъстър и много емоционален…

Историите се харесват и от 90-те години насам стават все по-популярни. Авторът им пък е весел точно колкото своя Елмър – оттогава до днес е нарисувал и написал вече близо 40 истории.

Децата обожават слончето

Книжките за Елмър са еднакво харесвани от 3- и 6-годишните… Малчуганите са силно впечатлителни, пък слончето на Маккий притежава най-важното качество, за да го обичат всички. То е по-различно от целия свят наоколо.

Именно това е и главното послание на книжките – с всяка рисунка, с всяко приключение на своя герой авторът показва колко е важно да уважаваме различните. Но историите за Елмър притежават още едно много важно качество…

Илюстрациите изграждат връзка между децата и родителите им

Поредицата е такава, че се разглежда и чете заедно. Това е една дълбоко семейна книга, която помага и на големите да общуват по-добре с малчуганите. Те пък от своя страна се учат да показват смело индивидуалността си – просто Елмър ги поощрява да бъдат творци.

Във Великобритания Елмър е вече институция

Книжките за слончето са в националния списък на книги за четене. Преводите пък са поне на 50 езика – един от тях е японският… А шареният Елмър бързо се превръща в плюшена играчка и какво ли още не!

elmer-parade

Денят на Елмър се празнува за първи път преди две години

Провеждат се много инициативи, свързани със слончето, включват се книжарници и библиотеки… Ефектът е мигновен, защото във Великобритания, родината на Елмър, се отбелязва повишен интерес към детските рисувани книжки. Много са и работилниците – на училище или в някоя книжарница малките майсторят интересни предмети с родители или съученици и се забавляват. Инициативата стъпва вече и у нас, но Елмър наистина го заслужава!

Слончето ни кара да се усмихнем

Като герой наистина има уникално въздействие. В поканата си за Деня на Елмър пък от едно британско училище споменават още важни неща… Героите от детските книжки помагат на децата да развият въображението си. Заедно с това речникът им става по-богат. Разказването на истории винаги дава резултат! Така децата са по-грамотни, но това е само част от ефекта… Всъщност много по-важно е, че вече умеят да общуват пълноценно.

Елмър е посял в сърцата им добротата си.

Слонски работи от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

db6c211cec5d15950d2931f45030a607

Водещите датски книжарници затварят врати

Веригата Arnold Busck не издържа на кризата с COVID-19 Книготърговецът изпрати съобщение до медиите, в …