Начало / Критика / Слон като слон, но различен

Слон като слон, но различен

20180517_092751Яна АНДРЕЕВА, Хеликон Съборна

Елмър е Слон. Виждали сте слонове. Всякакви. Големи, малки, по-слаби, по-дебели. Съществуват всякакви видове. Повечето са щастливи. Но Елмър не е. Той е различен. Не е сив, нито бял, нито дори черен. Той е кариран слон. Притежава всички цветове на дъгата. Това е забавно, защото той радва всички. Наблизо ли е Елмър, всички са усмихнати, той успява да развесели и най-тъжните същества. Но Слонът страда от това, че е различен. Често чува подигравки зад гърба си. Понякога не може да спи и прекарва цели нощи в разсъждения върху своето съществуване.

Да се различаваш от масата често е неприятно. Да си извън общоприетото, да си индивидуалист и със свободен дух, понякога е странно. Наричат го лудост. Да тичаш между камъните, летящи срещу теб е болезнено. Такава е съдбата на нашия шарен Слон. Но въпреки всичко, той е едно богатство, защото е уникален. Шарен е отвън, шарена е и душата му. Той е мил, добър, забавен и отзивчив.

Поредицата за карирания слон Елмър е изключителна. В нея ще се влюби всяко дете на възраст между 2 и 5 години, а защо не и родителите. Елмъровите приключения са много, те са забавни и поучителни. Учат ни как да оцеляваме в стадото, как да възприемаме положително своята различност, как да запазим доброто в себе си и да заразяваме околните с него. Шареният герой на Дейвид Маккий показва на света какво е толерантност и завлича в своите приключения всеки, който се докосне до него.

Авторът се е погрижил да илюстрова изключително цветно и забавно всички книжки, за да ги направи интересни за всички. Те са подходящи за четене по време на път, за лека нощ, в парка и навсякъде другаде! Благодарение на Елмър, освен докато се забавлявате, неусетно ще научите и колко силно може да бъде приятелството и че да си съпричастен с проблемите на останалите също е важно.
А най-важното е, че книжките за Елмър учат, че продължавайки напред, често откриваме, че най-големите ни страхове могат да се превърнат в наши приятели.