Начало / Свят / Иън Макюън получил „среден“ за „Неумолима любов“

Иън Макюън получил „среден“ за „Неумолима любов“

762px-Salon_du_livre_de_Paris_2011_-_Ian_McEwan_-_003Спомняте ли си онази история, според която Иван Вазов получил двойка, след като помогнал през 1919 г. на племеника си Александър за съчинение върху „Под игото“? Или пък за двойката, която отнася Ивайло Петров за съчинението по „Преди да се родя и след смъртта ми“ за дъщеря му София?

Оказва се, че слабите оценки на велики автори не са приоритет само на българските учители. Носителят на наградата „Букър“ Иън Макюън признава, че се колебае какво да мисли за хората, които преподават творбите му, особено след като лично помогнал на сина си с есе върху един от романите му и оценката била… „среден“, пише английското издание „Телеграф“.

Авторът допълва, че не е убеден в смисъла да се карат учениците да анализират творбите му: „Винаги ми е било странно да карат хората да четат книгите ми. Представяте ли си, синът ми трябваше да чете книга от баща си. Горкият! Признавам, че му дадох насоки в разсъжденията. Не прочетох есето, но се оказа, че учителят му изобщо не е съгласен с написаното. Мисля, че оценката му беше „среден“.

Запитан за мнението му за литературния пейзаж през 2018 г., Макюън изразява скептицизъм: „Художествената литература отбелязва любопитен спад в продажбите в световен мащаб в последните 5 години с около 35%. И всеки си има теория за това: телевизионните сериали, някакъв тип умора, кой знае. А може би просто нивото й не е достатъчно добро. Когато хората ме попитат кои са прекрасните писатели под 30-годишна възраст, аз не знам какво да отговоря. Започвам много съвременни романи, но не изпитвам желанието да ги завърша“.

Последният проект на писателя включва да напише сценарий по романа си „На плажа Чезъл“, след като няколко други негови книги бяха адаптирани от различни сценаристи. „Научих от опит, че ако искаш да окажеш влияние с това, което правиш, трябва първо да си измърсиш ръцете. Във филма има сцена, която бих включил в романа, ако го пишех днес. В книгата отсъства и краят на лентата, която обаче е невероятен от кинематографична гледна точка“, допълва Макюън, а световната премиера на филма се очаква в края на май.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …