Начало / Свят / Тази година може и да няма Нобел за литература

Тази година може и да няма Нобел за литература

nobelprizeliterature2012Шведската академия дебатира дали да не отмени връчването на Нобеловата награда за литература през 2018 г. заради скандала, свързан с обвиненията в сексуално насилие, който разтърсва институцията в последните седмици. Решението се очаква на 3 май, твърди Гардиън, а новината беше разпростнанена след последното заседание на останалите само 11 членове на комитета преди дни. Изданието се позовава на Пер Васберг, член на комисията за връчване на най-престижната литературна награда в света. Според него, в последните седмици Академията води разговори с Фондация „Нобел”, която управлява процеса по връчването на наградата в категориите физика, химия, литература, мир и медицина.

Скандалът, разтърсил Академията, избухна през ноември миналата година, когато френският фотограф Жан-Клод Арно беше обвинен в сексуално посегателство или насилие от 18 жени. Арно е съпруг на Катарина Фростенсон, която е член на Академията. Кризата се задълбочи в началото на април, когато трима членове на комитета напуснаха в знак на протест срещу отказа Фростенсон да бъде изключена, въпреки доклад, че съпругът й е издал предварително имената на седем носители на Нобел за литература. Седмица по-късно Фростенсон напусна, а също и постоянният секретар на Академията Сара Даниус. Въпреки сътресенията, според Пер Васберг комитетът ще продължи работа и ще прекара лятото в четене и изучаване на петте финалиста, независимо дали победителят сред тях ще бъде обявен тази или следващата есен.

Шведската академия не е връчвала награда за литература седем пъти от учредяването й през 1901 г. до момента – през 1914, 1918, 1935, 1940 и межзу 1941 и 1943 г. Наградата е била отлагана с година шест пъти, като всеки път комитетът е обяснявал решението си с липсата на достатъчно качествени номинации през съответната година съгласно критериите, завещани от Алфред Нобел.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

urnpublicidap.org8a48c5dd31d4437ab1484a5097e2e77c

Парис Хилтън доказва в книга, че е ново момиче

Автобиографията ѝ я разкрива по напълно непознат начин Заглавието обаче засега се пази в тайна, …