Начало / Свят / Тази година може и да няма Нобел за литература

Тази година може и да няма Нобел за литература

nobelprizeliterature2012Шведската академия дебатира дали да не отмени връчването на Нобеловата награда за литература през 2018 г. заради скандала, свързан с обвиненията в сексуално насилие, който разтърсва институцията в последните седмици. Решението се очаква на 3 май, твърди Гардиън, а новината беше разпростнанена след последното заседание на останалите само 11 членове на комитета преди дни. Изданието се позовава на Пер Васберг, член на комисията за връчване на най-престижната литературна награда в света. Според него, в последните седмици Академията води разговори с Фондация „Нобел”, която управлява процеса по връчването на наградата в категориите физика, химия, литература, мир и медицина.

Скандалът, разтърсил Академията, избухна през ноември миналата година, когато френският фотограф Жан-Клод Арно беше обвинен в сексуално посегателство или насилие от 18 жени. Арно е съпруг на Катарина Фростенсон, която е член на Академията. Кризата се задълбочи в началото на април, когато трима членове на комитета напуснаха в знак на протест срещу отказа Фростенсон да бъде изключена, въпреки доклад, че съпругът й е издал предварително имената на седем носители на Нобел за литература. Седмица по-късно Фростенсон напусна, а също и постоянният секретар на Академията Сара Даниус. Въпреки сътресенията, според Пер Васберг комитетът ще продължи работа и ще прекара лятото в четене и изучаване на петте финалиста, независимо дали победителят сред тях ще бъде обявен тази или следващата есен.

Шведската академия не е връчвала награда за литература седем пъти от учредяването й през 1901 г. до момента – през 1914, 1918, 1935, 1940 и межзу 1941 и 1943 г. Наградата е била отлагана с година шест пъти, като всеки път комитетът е обяснявал решението си с липсата на достатъчно качествени номинации през съответната година съгласно критериите, завещани от Алфред Нобел.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Редактори в издателство изригнаха срещу книга на психолог

Служителите са възмутени от новата книга на Джордан Питърсън Според тях клиничният психолог и професор …