Начало / България / Да потанцуваме в Международния ден на танца!

Да потанцуваме в Международния ден на танца!

dance_gabyСнимка Габриела Печева

Яна АНДРЕЕВА, Хеликон Съборна

За първи път е отбелязан през 1982 г. по решение на ЮНЕСКО. 29 април е рожденият ден на “бащата на съвременния балет” − Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографското изкуство. Основната идея на Международния ден на танца е да отпразнуваме тази магия, да се насладим на универсалността на това изкуство.
Освен изкуство, танцът е и метод на комуникация в културите по света и се практикува от милиони хора. Отпразнувайте този ден, като научите за историята на танца или дори нов танц. Хванете се на хорото, поканете половинката си на един валс или просто помолете някое дете да ви разкрие магията на патешкия танц. Чувството е вълшебно!
Така смята и Габриела. Тя е професионален танцьор, затова реших да потърся отговори на няколко въпроса именно от нея. Ето какво сподели:

Танцът е начин на живот. Той е всичко.
Танцувам, защото ми носи удоволствие. Проблемите остават настрана, не мисля за нищо. Просто се оставям на музиката. Тя ме прави щастлива.
Благодарение на танца съм по-спокойна, доволна, позитивна. Той ме кара да търся още и различни начини да се изразя. Да бъда най-добрата форма на себе си.

А аз ви предлагам селекция от книги, които не само ще ви накарат да танцувате, а и да заблестите от щастие.
195929_b

Валс на раздяла“, Милан Кундера
Романът отвежда погледа отвъд тривиалното, подтиква ви да прозрете във възможно най-баналната случка нещо много голямо. Да уловите забавната страна на живота, въпреки неговата тягостност и сивота, а същевременно неуморно и ненатрапчиво да критикувате и осмивате  човешката природа.
„А може и да е добре, че така виждаш нещата. Защото да стигнеш дотам, че да не откриваш разликата между виновик и жерва, това значи да загубиш всякаква надежда… А на това му се вика ад, моето момиче.“
211776_bОсвен това танцувам“, Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева
Епистоларен роман, който ще ви вдъхнови да пеете, да пишете на приятелите си, да пиете ароматен чай, да прекалите с алкохола, да промените живота си, да карате колело по брега на морето. Тази книга ще ви накара да обичате и да танцувате, да танцувате неуморно!
194939_bПравилата на танца“, Томас Щангл
Това е разказ за съвременна Австрия. Място, на което лъсва алиенацията, самотата, липсата на посока, отчуждеността в семейството. Днес, прибирйки се вкъщи затваряме вратата на стаята си и отваряме Фейсбук. Започваме различен живот. Това правят и героите на Щангл, заключват се в стаите си. Страхуват се хората около тях да не научат за тяхната двойственост. В нея се чувстват свободни, а в свободното общество се чувстват затворници. Тотална изкривеност!
8269367_bТанц с дракони Кн.5 от Песен за огън и лед“, Дж. Мартин
„Песен за огън и лед“ разби границите на фентъзи жанра. Това е историята на земи, които се намират в едно скрито кътче на подсъзнанието ни. А както знаем „Подсъзнанието може всичко“. Петата книга – „Танц с дракони“ дава възможност на всеки читател да замине далеч, по-далеч, най-далеч от скучното ежедневие, да изрита проблемите си, да забрави за момент, че има мъж, жена, деца. О, Боже! А кучето? Кой ще го разходи? Не ме интересува, аз съм в друга Вселена и търся себе си. Знам, че ще се открия в някой от невероятните герои на Мартин. Имам 976 страници време :) А ако не ми стигне, ще започна уроци с
145295_bКлас по танци с Антон + DVD“. Антон Дю Бек и ще намеря усет за правилното изпълнение на движенията, за връзката между двама души, специално облечени за феерично преживяване на танцовия подиум. Антон разкрива как се създава специалното взаимоотношение между партньорите, както и всичко останало, което прави вълшебството на балните и латиноамериканските танци. И, разбира се, също така − романса на танца и костюмите.
149577_bИ тъй като зарядът от танците остава и на следващия ден, ще ви се иска да разберете повече за българските народни танци. „Български народни танци от Тракия“ на Красимир Петров дава пoдpoбна и детaйлна информация за тракийския народен танц. Ще вникнете в теxниястpoеж, бoгaтствoнa външни фopми, динaмичнo и метpopитмичнopaзнooбpaзие. В книгата е нaпpaвенa и кpaткa етнoмузикaлнa xapaктеpистикa нa oблaсттa и нapoднoтo oблеклo. Толкова ще ви хареса, че ще искате да оцветите носиите ни в „Български народни носии и шевици. Творчески занимания за деца.

За финал Лира.бг ви поздравява с прекрасната песен на Ленард Коен „Танцувай с мен до края на любовта“ тук:

https://www.youtube.com/watch?v=NGorjBVag0I

и тук:

https://www.vbox7.com/play:e3f159390d