Начало / Свят / Библейски текстове скрити в ръкопис на Корана

Библейски текстове скрити в ръкопис на Корана

Старият завет се е превърнал в ислямски религиозен текст от VIII век
30429629_1717895748256782_1607784053_n
Страница от ислямския ръкопис на Корана, под който прозира Библията. Снимка: „Кристис“

„Изключително откритие“ нарече „Гардиън“ находката на френския учен Елеонор Селар. Изучавайки ръкопис на Корана, датиран от VIII век, тя вижда неясни очертания по страницата, различни от писания на ръка ислямски текст. При по-задълбочено изследване се оказва, че това са пасажи от Стария завет, и по-точно от Второзаконие – една от петте Мойсееви книги.

Селар разглежда изображение на ръкопис на Корана, когато открива, че това всъщност е палимпсест – древен ръкопис, чийто оригинален текст е отстранен чрез търкане или промиване, а след това върху него са изписани други, нови редове. Ислямският религиозен текст се продавал преди десетина години от аукционната къща „Кристис“. Селар се свързва с къщата и при задълбочен анализ установява със сигурност, че изтритите пасажи са част от Второзаконие.

„Това е много важно откритие за историята на Корана и ранния ислям. Имаме свидетелство на културно взаимодействие между различни религиозни общности“, казва Селар.

„Доста е необичайно – коментира специалист от тръжната къща. – Щом веднъж знаеш, че буквите са там, виждаш само тях, толкова са очевидни. Пропуснали сме ги в началото. Много е интересно, особено защото това е единственият пример, където арабски текст е написан върху друг, който не е арабски. А още по-интересното е, че е върху пасажи от Стария завет… Това показва контакта между обществата в първите векове на исляма.“

Смята се, че документът е писан в Египет, дом на християните копти по времето на арабското нашествие. Почти невъзможно е обаче да се датира старозаветното писание, тъй като може да се изследва само използваният материал за написването на буквите, но не и времето, в което е създаден, като дори и това би застрашило целостта на артефакта. Специалистите са на мнение, че тази част от Библията няма как да е писана преди VII в. сл. Хр.

Ислямските палимпсести са „изключително редки“, според „Кристис“, но няма данни досега Коранът да е използвал християнски писания за основа.

„Смятаме, че това е така, защото Коранът е толкова важен текст и въпреки че използваните материали за писане са били много скъпи, Коранът винаги се е пишел на нова хартия. Много е почитан, затова мюсюлманите винаги използват нов материал“, твърдят от „Кристис“.

Фрагментите от ръкописа ще бъдат предложени на търг в четвъртък, очаква се цената да е между 80 и 120 хил. паунда.

Текстът е от http://www.ploshtadslaveikov.com

Прочетете още

DSC_1446

Мартин Вопенка: Могъщите хора искат да се отделят от света

„Новата планета“ е съвременна антиутопия, която стъпва на библейски сюжет Като истински постапокалиптичен екшън се …