Начало / Любопитно / ТЕСТ за ЗАПАЛЕНИ ЧИТАТЕЛИ: Обичаш ли книгите истински?

ТЕСТ за ЗАПАЛЕНИ ЧИТАТЕЛИ: Обичаш ли книгите истински?

Нали е 23 април – Денят на книгата, пък и авторското право, и затова решихме сами да проверим дали сме запалени читатели…  Което в наши дни наистина е трудно – при цялото изобилие от заглавия!

ben-white-138743-unsplash

Струва ни се направо невъзможно, но едно мащабно проучване е изчислило, че в момента в света ни има написани 129 864 880 книги… Което още повече ни амбицира да сме ваш пътеводител в този необятен свят… Но най-добре сега попълнете за себе си отговорите в нашия малък тест, че да видите – с усмивка на лицето, що за птица сте, т.е. читател :)

1. Скандинавските кримки са един от хитовете през последното десетилетие. Знаете ли кой е създателят на детектив Хари Хуле?

а) Ю Несбьо
б) Ларш Кеплер
в) Стиг Ларшон

2. Между известните автори на исторически романи е и нобеловият лауреат Хенрик Сенкевич. Кой от следните романи обаче не е написан от него:

а) „С огън и меч“
б) „Името на розата“
в) „Quo Vadis“

3. Думата „робот“ се използва в наше време в цял свят. Измислена е от Йозеф Чапек, като коренът й идва от „работя“. За първи път е използвана от по-малкия брат на Йозеф – Карел Чапек, в една от неговите творби. Знаете ли коя?

а) „Кракатит“
б) „Война на саламандрите“
в) „R.U.R.“

4. „Биг брадър“ е не просто телевизионно реалити с успех на много места по света, но и понятие, което обозначава стремежа на властимащите да упражняват контрол над гражданското общество. Първоначално обаче Големия брат е литературен герой, представляващ диктатор в Океания в романа на Джордж Оруел…

а) „Фермата на животните“
б) „За кого бие камбаната“
в) „1984“

5. Най-продаваната (а може би и най-раздаваната) книга в историята е „Малката червена книга“ на Мао Дзедун (6,6 млрд. копия), следва Библията (5 млрд.). Ако обаче подминем религиозната литература и учебниците, най-голям тираж за всички времена има „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“ – 500 млн. екземпляра. Втори пък, с 200 млн. бройки, е книга на Чарлз Дикенс. Коя е тя?

а) „Повест за два града“
б) „Коледна песен“
в) „Оливър Туист“

6. Как се казва главният герой от романите на Дан Браун „Произход“, „Шифърът на Леонардо“ и „Изгубеният символ“?

а) Рон Уизли
б) Робърт Лангдън
в) Дейвид Бекъм

7. Най-продаваната книжна поредица за всички времена е тази за Хари Потър. Колко книги включва общо?

а) 5
б) 7
в) 11

8. Бае Славе е главен герой в един от най-успешните романи на Милен Русков. За коя книга става въпрос:

а) „Възвишение“
б) „Захвърлен в природата“
в) „Чамкория“

9. Наградата „Пулицър“ е присъдена през 1940 г. за един роман, чието заглавие е „Гроздовете на гнева“. Негов автор е:

а) Артър Хейли
б) Джон Стайнбек
в) Джоузеф Хелър

10. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс е не просто фентъзи книга, ами и прекрасна творба, пълна с хумор и ирония. А спомняте ли си как се казва параноичният андроид, който страда от депресия в книгата:

а) Форд Префект
б) Зейфод Бийбълброкс
в) Марвин

book-2869_1920

Това е – картите, т.е. книгите са раздадени… Може би сте от тези, които мъчно ще затрудним с такива въпроси, така че с 8-10 верни отговора нивото ви на читател е МОБИ ДИК. С други думи, каквото и да подхванете, упорито стигате до края, пък и после дълго премисляте и анализирате…

Може пък да сте улучи 4-7 отговора – тогава май отговаряте на степен МАУГЛИ – с други думи, имате желание, но не винаги време, пък и като ви се стори една книга „тъмна Индия“, предпочитате да я смените с друга. Нищо лошо, разбира се – просто потърсете вашето…

И ето ги скромните 0-3 отговора – те са за читатели тип БРИДЖИТ ДЖОУНС, жизнерадостни и щастливи, когато намерят време да отворят книга, и в същото време, предпочитащи да не си слагат нищо на сърцето – нито големите писатели, нито великите им творби… Но какво пък, и така е хубаво да се живее!

Важното е, че книгите всички ни привличат – ето, и днешният празник е причина да си подарим нещо… Още повече, че хубавите дни вървят и с хубави намаления, както се случва и на този 23 април… Затова си пожелаваме да ни върви по… книги. И с много любов все да четем!

ОТГОВОРИ: 1-а; 2-б; 3-в; 4-в; 5-а; 6-б; 7-б; 8-в; 9-б; 10-в

Прочетете още

puzzle

Пъзелите – неочакваният помощник за добра форма

Носят ни удоволствие и радост 29 януари е техният празник – трудно е да се …