Начало / Свят / Третият „гений“ на National Geographic ще е Мери Шели

Третият „гений“ на National Geographic ще е Мери Шели

maryshelleynewМедийният канал National Geographic съобщи, че третата поредица от серията „Геният“, посветена на велики представители на науката, изкуството и културата, ще бъде посветена на авторката на „Франкенщайн“ Мери Шели, предаде Variety. „Творбата на Мери Шели остави неизлечима следа във въображението на много поколения“, е цитирана Каролин Бернщайн, вицепрезидент на канала: „Еднакво вдъхновяващи са иновативността в историята на Шели, но и желанието й да живее по своите необикновени за времето и социалните ограничения правила. Нямам търпение талантливият ни екип да съживи нейната история в третата от сериите „Геният“ и по този начин да отдадем дължимото на литературното й наследство“.

Публикуваният за първи път през 1818 г. е сред първопроходниците на модерната фантастика. В него се разказва историята на учения Виктор Франкенщайн, който създава чудовище. Родената през 1797 г. Шели има още няколко публикувани книги и се изявява като феминистка. „Мери Шели вдъхновява много създатели на филми, но мнозина улавят въздействието й върху цялото общество“, заявява изпълнителният продуцент Рон Хауърд и още: „Малцина познават борбата и с неравенството между половете, влиянието й върху други значими исторически личности и обществото като цяло. Да проучваш някой като Мери Шели с нейния невероятен интелект и състрадание е точно това, за което е създадена поредицата и ние нямаме търпение да продължим партньорството си с National Geographic и Fox“.

Във всеки свой сезон „Геният“ разказва историята на известна личност, като първият беше посветен на Алберт Айнщайн, а вторият – на Пабло Пикасо. Все още не е обявен кастинг за трети сезон, чиято премиера се очаква през 2019 г.