Начало / Любопитно / Училищна библиотека от бъдещето в чешка гимназия

Училищна библиотека от бъдещето в чешка гимназия

Свикнали сме там да е мрачно и празно – повечето училищни библиотеки, на които сме попадали напоследък, са без никакъв живот. Но нещата могат да изглеждат и другояче…

6663

Добрият пример идва от Чехия

Тршебон е малко градче колкото нашия Елин Пелин. Иначе история има и на двете места – Тршебон е създаден някъде през дванайсети век, а населеното място, носещо сега името на славния ни писател, след около още три века…

Но вместо да търсим прилики и разлики, по-добре да ви заведем до гимназията в Тршебон. От известно време там имали проблем с училищната библиотека, която разполагала всичко на всичко с едно малко помещение. Решили обаче да разрешат въпроса радикално, като преотстъпят за книгите учителската стая с перспективата част от библиотеката да стане и съседната класна стая.

Библиотеката да е място за срещи

С тази идея от гимназията се обърнали към чешко архитектурно ателие, което получило задачата да преустрои въпросните помещения, но едно по едно заради нуждата от финансиране на целия проект.

Само че тук нашата чешка история става и леко романтична, защото разгласяването на идеята за ремонт на библиотеката довело до вълна от съпричастност. Бивши възпитаници на учебното заведение взели всичко присърце и така за кратко събрали цялата необходима сума.

10 хиляди книги търсят нов дом

Някъде толкова били заглавията, които притежавала училищната библиотека в началото на реконструкцията. Ако си представяте обаче тътрене на кашони и боядисване с латекс, а после сковаване на нови регали, мъъъничко се лъжете :)

Архитектурното ателие представило цялостна концепция за организиране на пространството, като най-впечатляващото в нея е идеята за двуетажна библиотека, изградена от общо 16 модула.

6673

Най-важното в проекта е светлината

Големите прозорци и ефектното осветление я осигуряват, а двете нива на библиотеката са разделени от издържащо високи натоварвания стъкло, така че конструкцията да не затъмнява нито кътче от библиотеката. Отделно, самите рафтове са въздушни и леки.

Ефектна е и читалнята

На практика тя представлява дървени пейки, които са сковани на няколко нива. Две стълбища – част от конструкцията, водят нагоре. Там също може да се поседне и да се учи или просто да се чете.

Уважение към книгите и живота

Това е усещането, като се влезе сега в библиотеката на гимназията. Светлината си играе по кориците на книгите, а пространството е изпълнено с живот. Самата библиотека се е превърнала в гордост за училището. Логично, децата обичат да я навестяват. А проектът дори бе номиниран в конкурса „Интериор на годината“.

Точно от такава порция живот и любов към книгите имат нужда и нашите училища!

Разходката до Тршебон и неговата библиотека ви предложи Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …