Начало / България / Мили деца, добре дошли при Мери Шели!

Мили деца, добре дошли при Мери Шели!

Moris_cover1Мери Шели, авторката на „Франкенщайн”, с детска книжка? Невероятно, но факт! Историята „Морис, или къщичката на рибаря” вече е в книжарниците с емблемата на издателство „Лист”. В света на литературата това произведение е определяно като сензация. Написано е през 1820-а − две години след излизането на „Франкенщайн, или новият Прометей”, но вижда бял свят чак през 1998-а. Ръкописът е открит случайно година по-рано в старо имение в Тоскана. В една кутия сред други документи собственичката на аристократичния дом намира две тънки тетрадки. Страниците им са гъсто изписани с вълнуваща история за изгубено дете, а най-отгоре на първата се вижда посвещение от авторката: „На Лорет от нейната приятелка госпожа Шели”.

С публикуването на „Морис, или къщичката на рибаря” за първи път в България, „Лист” отбелязва 220-годишнината от рождението на основоположничката на хорър жанра. Единствената, позната засега детска история в творчеството ú, е пропита с малко тъга и много надежда. Тя е разказ за красиво и чувствително момче. Докато търси своя дом между страниците на творбата, то намира убежище във всяко читателско сърце.

„Морис, или къщичката на рибаря” е второто заглавие от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” след „Котаракът и Дяволът” от Джеймс Джойс. Преводът е на Боряна Даракчиева, а илюстрациите − на Мила Янева-Табакова.

Sh2