Начало / Любопитно / Библията е книга, а заедно с това – изкуство

Библията е книга, а заедно с това – изкуство

Историята на Библията е повече от славна – спор няма. Мистификациите, които съществуват покрай нея, са много. Заедно с това и теориите – особено конспиративните…

Но душата ни на четящи хора ни повежда в малко по-различна посока сега. Библията дълги векове е била не просто книга – тя е Книгата на книгите. От предмет на обожание често се е превръщала и в културен артефакт. Имаме няколко доказателства за това – от различни времена.

hanbyul-jeong-399303-unsplash

Най-скъпата е тази на Гутенберг

През 1456 г. най-известният печатар на всички времена издава знаменитата си Библия, която около 550 години по-късно – тоест днес, се счита за най-скъпата на Земята.

Интересното е, че от нея са отпечатани само 180 екземпляра. 45 са на пергамент, а другите – на италианска хартия с воден знак.

До наши дни обаче са се запазили само 21 бройки, като се предполага, че цената им варира между 25 и 35 млн. долара…

Най-малката пък е създадена в Израел

Доста по-евтино е да си купите най-малката библия на света – но в случая главоломно нараства вероятността и да я изгубите… Създадена е от учените в Израелския технологичен университет, като текстът е поместен върху силиконова пластинка, която е голяма половин квадратен милиметър. С други думи, нещо като пясъчно зрънце. За нанасяне на текста е използван хелиев йонен лъч, като само за един час са изписани 300 хиляди думи на класически иврит.

Библията на Дали
Библията на Дали

Най-голямата е близо половин тон

И сега в другата крайност – ако разтворите най-голямата библия, пред вас ще се ширне книга, дълга два метра и половина. Един американски дърводелец се вдъхновил да направи нещо такова през 30-те години на миналия век. Резултатът е томче, тежащо 496 килограма…

За да се изработи най-голямата библия на света, било необходимо първо да се направи и достатъчно обемна печатна преса. Общо две години отнел проектът, като разходите – поне от днешна гледна точка, са скромните 10 хиляди долара.

Индиец я преписал цялата на ръка

Доста голямо се получило и изданието на Сонил Бопал – името подсказва, че става дума за индиец. Той решил да препише Свещената книга на ръка. Отнело му общо четири месеца, а резултатът е внушителните 16 хиляди страници.

Библията на Дали пък е бижу

Под библията се подписва тъй да се каже и славният Салвадор Дали. През 1967 г. в Италия излиза ново издание на Вечната книга, в която има 105 акварелни рисунки от художника – до една пресъздаващи най-известните библейски сцени. Към всеки от 500-те екземпляра има и сертификат, а върху корицата – и подпис на Салвадор Дали. В самите му инициали са инкрустирани брилянти.

Bible

И ние можем да ви предложим много специални Библии

С много красива корица е например изданието на Библията от миналата година – някак успокоява и вдъхва радост. Ценна е и Библията за деца, която разкрива най-важното от Свещеното писание по един достъпен и симпатичен начин. И ето нещо любопитно за финал… Знаете ли, че има напълно безплатно електронно издание на Библията. Просто последвайте връзката и си го изтеглете. Може да го разтворите, така да се каже, навсякъде. Винаги, когато имате нужда от повече вяра и любов. Защото нали точно това е Библията!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Golda_Meir_with_chil_of_Kibbutz_Shfayim

Голда Меир пред Ориана Фалачи: „За нас всяка човешка смърт е трагедия”

Думи на израелския държавник отпреди половин век „Ако се родиш жена“ събира по страниците си …