Начало / Критика / Предизвикателството „Невърмур“

Предизвикателството „Невърмур“

212070_bЙоанна Йосифова, „Хеликон-Съборна“

„Невърмур“ е изключително сладка, макар че, отначало изобщо не мислех така.

Книжката хич не започва невинно – с мрачното погребение на прокълнатата дъщеря на кмета. Пфу, и това ми било детска книга! Но все пак реших да продължа и след предговора.

Е, разбрахме вече, кмета си има дъщеря – Мориган Врана. От малка тя знае, че е прокълната и хората около нея, особено семейството й, не спират да й го натякват, без да се церемонят. Гледат я пренебрежително, обвиняват я, че изобщо се е родила, приписват й всевъзможни беди и нещастия, сякаш тя ги е направила, само защото е родена в Срединощ и е Прокълната, с главно “П”. Дори собственият й баща отказва да плаща повече за образованието й, понеже, хем учителите бързо се отказват и бягат от нея ( нали е Прокълната), хем щом е родена на Срединощ, значи ще умре тогава (случва веднъж на 12 години). Не и тази година обаче.

В плановете на кмета един ден се вмъкват Наддаванията (на края на учебната година се събират ученици от различни училища и получават предложения от ментори или покровители, да продължат обучението си при тях), той води дъщеря си там и това променя всичко. Нашата Мог получава 4 предложения, което, първо – никой не е предполагал, второ – никога преди не се е случвало. Но същата вечер часовникът бие за Срединощ… И докато всички очакват кончината на госпожица Врана, стават невероятни неща.

Спокойно бих сравнила „Невърмур“ с “Хари Потър” и „Алиса в страната на Чудесата”, две любими детски класики. Малката Мог преминава през 4 изпитания, от които зависи животът й. Буквално. Запознава се със суперкотката Фенестра, с още много мили хора, с още деца съревнователи, които искат като нея да намерят своето място в Чудното Общество.

За Джесика Таунсенд – авторката на Невърмур, сигурно е било предизвикателство да създаде книгата – писала я е в продължение на 11 години, докато е учила в Лондон, този град именно я вдъхновява да започне, а по-късно и родната й Австралия. Но въпреки това, тя се е справила чудесно. След прочита останах очарована, още повече щом научих, че се очаква и продължение! Е, надявам се втората част да не отнеме 11 години. Защото моя милост няма търпение!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC05267 (1)

Доц. д-р Петър Голийски: Написах нещо, което е в кръвта на всяко българско дете

Едно живо и умно интервю с интересен събеседник Той е Петър Голийски – доцент в секция „Арменистика и кавказология“, …