Начало / Автори / Чарлз Дарвин: Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека

Чарлз Дарвин: Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека

ил.1.малкият ДарвинКристина ЦОНЕВА

Има книги, има и Книги.  Има идеи, има и Идеи. Има Книги, които представят такива смели Идеи, след които познатото ни вече не е същото. На днешния ден е роден авторът, който революционизира естествознанието и залага основата на съвременната биология, благодарение на която можем да си отговорим поне съвсем отчасти на въпросите, залегнали в основата на човешкото съществуване: „Кои сме?“ и „Откъде идваме?“.

Да, знаете, че това е Чарлз Дарвин. Той е роден на 12 февруари 1809 г. в Шрюсбъри, Англия. Още като дете проявява интерес към естествознанието, събира яйца на птици и раковини на морски животни. Много любопитен е пътят на образоването му. Първоначално записва да учи Медицина, по стъпките на баща си – виден лекар и финансист. Това обаче го отегчава и той занемарява ученето си. Баща му, разочарован от отрицателния ефект на медицината върху сина му, спира издръжката му и го прехвърля да изучава Богословие в „Кеймбридж“, за да стане пастор. Това, дали от по-голям интерес, дали на инат, Дарвин завършва и то на челно място по успех.

ил.2.тътешествие с БийгълМеждувременно той вече е поставил основата на научната си кариера и се отправя на прословутото си пътуване с кораба „Бийгъл“, където в продължение на пет години изследва вкаменелости, размишлява върху геологията и изчезването на едроразмерни бозайници, записва подробно всяко свое наблюдение. През тези пет години Дарвин изпраща научни трудове и редактира такива. Така, когато се връща от експедицията, вече е известен в научните среди.

През 1859 г. излиза „Произход на видовете“, книга, която е хубаво да присъства в библиотеката на всеки уважаващ себе си, разсъждаващ човек. Тя е отпечатана в тираж от 1 250 екземпляра, който още същия ден бива изчерпан. С нея той поставя началото на съвременната наука биология.

Интересно е също, че самият Дарвин не поставя трудовете си в разрив с вярата в Бог и в сътворението. Тази тенденция се появява в съвременния свят. Самият той се определя по-скоро като агностик (виждане, че съществуването на Бог и други божества е неизвестно и непознаваемо). А много представители на църковното съсловие, сред които редица папи, не отричащи теориите му, казват, че те дори помагат да се разбере Божественото начало още по-ясно.

ил.3.ЕмаИ тъй като в „навечерието“ на празника на влюбените, почти всяка тема клони към коментар на изпепеляващото чувство, за завършек идва ред на личната му романтична история. Чарлз избира за своя спътница Ема Уеджууд, своя братовчедка. Ема е ревностна християнка и в някои от многото писма, които влюбените си разменят преди сватбата, тя изразява опасението си, че неговите възгледи и съмнения могат да ги разделят в отвъдния живот. Двамата се женят и имат 10 деца, а Ема е неотлъчно до учения и се грижи за него в постоянните здравословни кризи, които той получава.

Ето няколко цитата от него:

  1. Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът.

  2. Човекът, с всичките си благородни качества… все още носи в телесната си рамка неизлечимия печат на своя по-низш произход.

  3. Приятелството на човека е един от най-добрите начини да провериш колко струва той.

  4. Мистерията на началото е неразрешима за нас… затова трябва да остана агностик.

  5. Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си.

  6. Невежеството по-често води до убеденост, отколкото знанието. Онези, които знаят малко, са именно онези, които настояват, че един проблем може или не може да бъде решен…

  7. Самата същност на инстинкта е, че му се подчиняваш, независимо от разума.

  8. Щом бедността се причинява не от природата, а от нас самите, грехът ни е голям.

  9. Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека.

 

Прочетете още

156731_b

„Произход на видовете“ с бележки на Дарвин отива на търг

След дълги години в неизвестност копие на „Произход на видовете“ с бележки на именития си …