Начало / Без категория / Да стоплим с книга сърцето и на Задушница

Да стоплим с книга сърцето и на Задушница

Един по-специален период от годината започва тия дни. Началото му слагаме с Голяма задушница, която е днес – на 10 февруари. Веднага след нея пък е ред на Месни заговезни. Два празника, които са се отпечатали дълбоко в съзнанието на нашия народ.

cathal-mac-an-bheatha-208192

Варим жито на Задушница, приготвяме и питка

Сякаш задължителна е и бутилката вино. Ритуалите на Задушница са онези, които са спазвали и нашите баби. Всички те целят едно – да се отдаде почит на душите, които вече са напуснали този свят. Да си спомним…

Мнозина предпочитат да го направят в гробищата, но свещичка можем да запалим и у дома. Много пламъчета горят и в църквите. Там се чете и молебен за упокоение на душите.

В дни като Задушница се изкушаваме да си задаваме въпроси, за които обикновено няма време. Точно на такива въпроси иска да отговори и Гордън Смит. „100 важни отговора за живота и смъртта“, която ще се появи скоро в книжарниците, е създадена в традиция, различна от нашата, но въпреки това книгата може да стопли и утеши.

Авторът й е медиум и се радва на особено голяма популярност във Великобритания. Прави публични сеанси, които между другото са безплатни, и в състояние на транс търси начин да помогне на хората.

Утре пък е ред на Месни заговезни

По календар е веднага след Голяма задушница. И е първият знак, че Великден се е задал…

Празникът е неподвижен – чества се винаги осем седмици преди самото Възкресение. Народът, така да се каже, му отвързвал края, преди да се отдаде на един по-въздържан начин на живот.

На Месни заговезни за последно се слага месо на трапезата. Всички се веселят и през следващите дни, чак до Сирни заговезни.

После започват и постите… А те са като едно пътуване – пътуване към непреходните стойности в живота. Заедно с това са и посвещение в силата на любовта, в силата на самия Христос.

А как да открием собствената си сила – за това може да ни помогне друга книга… „Седемте сили“ е създадена под формата на откровение. Авторът Алекс Ровира сякаш ни предлага да се впуснем в една игра, в едно надбягване с тъмните сили, които властват в природата ни, та накрая да ни огрее именно любовта.

greg-rakozy-38802

На вас пожелаваме първо вътрешен мир

Радвайте се и обичайте с все сърце. Тези празници са точно за това – да се връщаме непрекъснато към любовта. Защото тя ще спаси света… Вярваме, че книгите също помагат това да се случи. Затова и ви разказваме както за важните дни от календара на българите, така и за различните заглавия, които може да са  полезни.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …