Начало / Свят / В Гьотинген ще бъде отворена литературна къща в чест на Гюнтер Грас

В Гьотинген ще бъде отворена литературна къща в чест на Гюнтер Грас

За 85-ия рожден ден на нобелиста Гюнтер Грас ще бъде отворена къща на негово име, съобщи „Ди пресе”. Това ще се случи на 16 октомври 2012 г. в Гьотинген. За целта издателят му Герхард Щайдл е купил сграда – паметник на културата, построена през ХІV век. Тя ще бъде основно ремонтирана и ще се превърне във второто литературно средище на името на Грас. Другото подобно се намира в Любек.

В къщата ще бъдат изложени всички издания на книгите на писателя от цял свят.  Тя ще се ползва за изследователски цели, а веднъж седмично ще бъде отворена и за посетители. Грас е един от най-известните живи германски писатели, станал световно известен с романа си „Тенекиеният барабан”. Почитателите му обаче намаляха заради открития наскоро факт, че на младини е бил член на СС-формирование.

Издателят планира до 2020 г. да оформи в стария град на Гьотинген зона за изкуство и домът на името на Грас ще е част от нея. Герхард Щайдл (61) работи в тясна връзка и с модния дизайнер Карл Лагерфелд и издава богато илюстрирани с неговите модели книги.

Свързани заглавия
Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227844_b

Шпионинът, който се превърна в майстор на шпионския роман

Юлия ПЕТКОВА Добрият писател не разбира от нищо друго освен от себе си. И по …