Начало / Свят / Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“

Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“

Нобеловият лауреат даде интервю за израелски вестник

В интервю за израелския вестник „Хаарец“ германският писател и Нобелов лауреат Гюнтер Грас наново се разкая за нацисткото си минало, съобщи „Ди пресе“.

На въпрос защо толкова дълго е премълчавал принадлежността си към СС, писателят казва: „Защото се срамувах. Аз бях тъп млад нацист. И до днес се срамувам от това“.

Миналото на автора на „Тенекиеният барабан“ стана публично известно през 2006 г., когато той публикува автобиографията си. В нея той разказа как като 17-годишен е служил в СС-частите, които са извършили множество убийства. Книгата е публикувана и в Израел.

Интервюиращият го историк и журналист Том Сегев обвинява Грас, че в романите си омаловажава Холокоста. Писателят се защитава, че това не е така и посочва аргументи, че не само евреите са жертва на нацистите. „Шест милиона немски войници, не преживяват руския плен, 14 милиона бежанци в Германия попадат от нацистката тирания директно в комунистическата, а тежестта на престъпленията срещу евреите се преувеличава“, твърди Грас.

Историкът Петер Ян опровергава данните на писателя пред „Зюддойче цайтунг“. Според него умрелите германски войници са между 700 хиляди и 1,1 милион., като повечето са загинали от недохранване, каквато е съдбата на цялото руско население по това време. Ян упреква Грас, че се връща към остарели трактовки от 50-те години, когато на немските военнопленници се е гледало като на жертви.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …