Начало / Свят / Започна спасяване на подпалената библиотека на Наполеон в Кайро

Започна спасяване на подпалената библиотека на Наполеон в Кайро

Експерти от отдела за редки книги и специални издания на Американския университет в Кайро започнаха спасителна операция в подпалената преди Коледа египетска национална библиотека Дар ел Кутуб, съобщи „Фигаро”. Книжовният център е основан от френския император Наполеон Бонапарт преди два века. Специалистите ще се опитат да спасят обгорелите екземпляри, съхранявани в историческата сграда.

При размирици в Кайро на 17 декември бяха хвърлени няколко бутилки „Молотов” и бяха нанесени сериозни щети на литературното наследство в библиотеката. В нея се съхраняват около 200 хиляди екземпляра с историческо значение за египетската и световната култура. Някои от ръкописите са от ХVІ в.
Първи на помощ са се притекли двадесетина доброволци и двама служители на ЮНЕСКО, които са започнали да изнасят оцелелите книги и да ги прибират в найлонови торби. Те са влизали в горящата сграда с риск за живота си и са успели да изкарат навън няколко контейнера с безценна книжнина. Спасени са 50 000 от 200 000 архивни единици.

Случаят предизвика скандал и френското посолство поиска от властите в Египет прозрачно разследване на престъплението и наказване на виновниците. Френският министър на външните работи Бернар Валеро нарече случилото се „трагедия за световната култура и наука” и изрази опасения за съдбата на историческото наследство в африканската държава.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кирил-Камбарев-3

Кирил Камбарев: Едни от най-успелите военачалници в световната история са сурови мъже

Представяме ви един българин, който преподава математика във Великобритания и пише романи за Средновековна България Фразата, …