Начало / Любопитно / 11 съвета, които ще ви помогнат да пишете повече през 2018 г., за да довършите ръкописа си

11 съвета, които ще ви помогнат да пишете повече през 2018 г., за да довършите ръкописа си

ил.1.Новата 2018 г. е на прага ни. Това е време за равносметка и за вечните новогодишни обещания. Българската литература се развива стремглаво и това не бива да спира през идната година. Затова ви предлагаме още един списък със съвети за писането, този път изготвен от Шарлот Ахлин. Надяваме се да ви мотивират:

  1. Направете си график

Направете си график кога да пишете. Не пишете просто „ако ви остане време след работа” или „през уикендите”. Организирайте си регулярен график и го спазвайте. Дори и да трябва да се отклоните от него, е по-добре, отколкото да пишете, когато ви скимне.

  1. Не ползвайте интернет

Интернет е чудесен инструмент за проучване и при общуването ви с други писатели и читатели. Но не ви помага особено, когато трябва да седнете и да се концентрирате над текста. Затова, докато тече вашето време за писане, изключете интернета си и се фокусирайте. Това няма как да се случи, ако отваряте фейсбук през няколко минути.

  1. Винаги имайте бележник под ръка

Всеки автор е различен. На някои им е по-удобно да пишат в кафенета или в леглото. Други предпочитат да вървят след познатите си и да си записват интересни части от разговорите им. Какъвто и да е случаят ви, носете си бележник под ръка, за да можете да сте подготвени да запишете интересна мисъл или случка по всяко време.

  1. Четете повече

Да, знам, че сте заети хора и писането вече отнема от времето ви за телевизия, но ако четете повече, това ще отключи креативността ви. Ще ви вдъхновява постоянно. И е страхотен начин да се справите със собствения си блокаж, когато изпитвате такъв. Колкото повече четете, толкова по-лесно ще ви бъде да пишете.

  1. Използвайте крайните срокове

Крайните срокове не са страшни. Крайните срокове са ви приятели. Те са единственото нещо, което наистина ще ви мотивира да завършите „проклетото нещо”. Графикът е полезен, но да си поставите краен срок в перспектива е това, от което имате по-голяма нужда. Обещайте си, че ще приключите с определена чернова до конкретна дата и се постарайте да го изпълните.

  1. Борете се за времето си за писане

Повтаряйте след мен: „Не мога, трябва да пиша!” или „Зает съм днес”, или „Съжалявам, бих дошъл, но не искам”. Ще ви се стори много изкусително да променяте графика си за писане всеки път, когато ви поканят някъде, затова трябва да се научите да се борите за времето си.

  1. Намерете си другарче

Няма нужда писането да е социално преживяване. Намерете си другарче, което ще иска да пише заедно с вас, дори и просто да стоите тихо и да пишете. Или си намерете другарче, което постоянно ще ви напомня за крайните ви срокове и ще ви мотивира да пишете. Също така, допълнителен чифт очи, фокусирани върху текста ви, не биха навредили.

  1. Няма проблем да започнете с малко

Независимо дали искате да напишете разказ, роман, сценарии, научна книга, разширявайте по малко. По-добре е да започнете с нещо малко и да го надраждате постоянно, докато се превърне в някой от тези проекти. Опитайте се да имате няколко заършени страници, преди да напишете останалото.

  1. Задайте си (нормални) цели и програма

Поставете си реалистични краткосрочни и дългосрочни цели. Как ви звучат 100 думи на ден? 1000 думи? По една страница на всеки 3 дена? Малките цели, които застигате, ще ви мотивират да работите все повече и повече и да си поставяте все по-високи цели.

  1. Спрете да се обвинявате

Позволете си понякога да пишете „зле”. Допуснете спокойно първият ви ръкопис да е малко странен, след това добавете цвят и светлосекни към него. Не е нужно буквално да „пишете пияни и редактирате трезвени”, по-скоро перифразирайте това в: „пишете без да се съдите, ще го редактирате след това”.

  1. Наслаждавайте се

Забавлявайте се. Пишете това, което искате да напишете, а не това, което смятате, че трябва. Да, понякога може да е трудно, но не бива да се насилвате да пишете, ако това не ви доставя никакво удоволствие. Затова позволете си да се насладите на процеса.

 

Превод Кристина Цонева, по материали от „Bustle”

Прочетете още

1535393395830_1535393414.jpg--diego_galdino__barista_e_scrittore

Диего Галдино: Пиша за Рим, кафе и любов

Писателят работи в кафенето си и смята, че имаме много общо с италианците Аромат на …