Начало / Любопитно / Какво четоха знаменитостите през годината?

Какво четоха знаменитостите през годината?

636495485710509898-updated-book-clubНе са малко знаменитостите, чието любимо занимание в свободното време е четенето, отбелязва USA Today. Част от тях дори основаха виртуални читателски клубове, така че ако искате да се присъедините към някой от тях, ето какво е добре да включите в читателския си списък.

Рийз Уидърспун

Рийз е наистина добра в препоръчването на книги и често нейните открития се превръщат в бестселъри. Самата тя дори изигра част от любимите си книги, превръщайки ги в успешни кино продукции. Сред тях са „Моето приключение в дивото: 1800 километра по Тихоокеанския хребетен път“, „Големите малки лъжи“, „Не казвай сбогом“.

reese-witherspoon-book-club-copyВ началото препоръчваше книги в Instagram профила си, но наскоро стартира собствен виртуален литературен клуб заради все повечето последователи. Изборът на клуба й през декември се спря на „The Last Mrs. Parrish” на Лив Константин. Сред останалите наскоро препоръчани книги са „This is the Story of a Happy Marriage” на Ан Патчет, „The Rules of Magic” на Алис Хофман и „Little Fires Everywhere” на Селест Инг.

Ема Уотсън

С над 200 000 членове групата на Ема в Goodreads „Our Shared Shelf” („Споделената ни библиотека”) се фокусира върху равенството. Носи му се славата на феминистки клуб, а ново заглавие се появява на всеки два месеца, като с него започва и нова дискусия. Изборът за ноември/декември е „The Power” на Наоми Алдерман. Сред останалите скорошни препоръки са „Hunger” на Роксан Гей, „The Beauty Myth” на Наоми Уилф и „Разказът на прислужницата” на Маргарет Атууд.

spj-interviewСара Джесика Паркър

Актрисата и запален читател наскоро обедини усилия с Американската библиотечна асоциация за създаването на литературен клуб. В допълнение към селекцията на Сара, клубът дава на читателите съвети как сами да основат успешен литературен клуб, както и как да изберат успешна книга за четене и дискусия. Сред скорошните препоръки на клуба на Сара Джесика Паркър са „Stay With Me” на Айобами Адебайо, „No One Is Coming to Save Us” на Стефани Пауъл Уотс и „Exit West” на Мохсин Хамид.

Ема Робъртс

Заедно с най-добрата си приятелка и съмишленичка Киара Прайс Ема създаде клуб „Белетрист”. Всеки месец те не просто излизат с книжна селекция, но и препоръчват някоя малка независима книжарница. Те спечелиха овациите още с първата си препоръка през март тази година – „South and West” на Джоан Дидион. Двете дори успяха да вземат интервю с авторката. Декемврийският им избор се спря на „Her Body and Other Parties” на Кармен Мария Мачадо. Сред останалите скорошни препоръки са „The End We Start From” на Меган Хънтър, сборник с разкази на Саманта Хънт и „The Answers” на Катрин Лейси.

Лена Дънам

Онлайн клубът на Лена и Джени Конър прилича повече на литературен салон, който всеки четвъртък публикува литературна извадка. Понякога тя включва препоръки на заглавия, друг път – интервю с автор или експерт. Скорошните препоръки на клюба включват „I Will Send Rain” на Рей Медоус, „Tell Me More” на Кели Кориган и „Motherest” на Кристен Искандриан.

20100917-freedom-oprah-book-club-640x360Опра Уинфри

Последна, но не и на последно място, а вероятно най-популярният създател на онлайн литературен клуб – Опра не е толкова активна като останалите, нейните препоръчани заглавия се появяват веднъж годишно. Но в списанието и едноименния й сайт това се случва и по-често. Сред последните препоръки на една от най-популярните телевизионни водещи попадат „Behold the Dreamers” на Имболо Мбуе, „Подземната железница” на Колсън Уайтхед и „Ruby” на Синтия Бонд.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …