На фокус
Начало / Свят / Според науката тъгата ни прави по-добри читатели

Според науката тъгата ни прави по-добри читатели

neverending_322Ако сте запален читател, вероятно за вас не е непознато и чувството на тъга – емоция, позната на всеки човек, но някои обхващаща по-често. Все пак тя не се приема за голямо преимущество, но според скорошно проучване има сериозно отношение към четенето, съобщава Bookstr и допълва, че е открита ясна връзка между тъгата и способността за анализиране. Това означава, че читателите, които са изпитвали тъга, са по-добри в критичното мислене и анализират по-умело идеи, които не са буквално представени на страниците.

Според The Hechinger Report, екип от учени е провел изследване, в рамките на които на 160 възрастни били пуснати два кратки видео клипа. Първата група зрители изгледали емоционален момент от спортната драма от 1979 г. „The Champ”. Втората половина изгледали сцени от комедията „Whose Line Is It Anyway”. След това всеки от участниците трябвало да изчете абзац за оцеляването на полярните мечки в арктическите води, а после да отговори на поредица от въпроси, касаещи прочетенето. Участниците, които изгледали тъжната сцена от спортния филм, се справили много по-добре при отговорите на въпросите. В сравнение с другата група, те много по-умело разпознали идеи, които били представени само метафорично в текста.

За да потвърдят резултатите, изследователите направили още един тест, този път с по-голяма група участници. Резултатите показали същото – представянето на тези, изгледали тъжно видео, при анализирането и интерпретирането било много по-добро.

Изследването, наречено „Не винаги е лошо да си тъжен”, е публикувано в научната литература през октомври 2017 г. „Това не означава, че трябва да стимулираме тъгата. Основният смисъл е, че начинът на учене и възприемане се определя от това какво преживяваме”, обяснява Кейтлин Милс от изследователския екип.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …