Начало / Свят / „Произход на видовете“ с бележки на Дарвин отива на търг

„Произход на видовете“ с бележки на Дарвин отива на търг

156731_bСлед дълги години в неизвестност копие на „Произход на видовете“ с бележки на именития си автор Чарлз Дарвин е открито и предстои да бъде продадено на търг в началото на новата година, предава Гардиън. Аукционната къща „Кристис“ определя цената му между 300 и 500 хиляди паунда за копието, което предава оригиналните размисли на Чарлз Дарвин и подхода му при работа и четене. Бележките си той е нанасял върху неподрязаните страници на третото издание на „Произходът на видовете“ и е било предназначено за немския му преводач, работил върху второто издание на същата книга в Германия. Бележките му са включени в следващото английско, както и във всички следващи издания на най-значимата научна творба на Дарвин.

Според аукционната къща, листовете са собственост на преводача Х. Г. Брон до смъртта му през 1862 г. След това стават притежание на немския палеонтолог Мелхиор Неумайър и се предават в поколенията на наследниците му.

Учените са знаели от кореспонденцията на Дарвин за съществуването на тези бележки, през март 1862 г. той пише: „Бих искал да направя още няколко корекции на последното английско издание. Направих сравнение между него и второто немско и съм маркирал с молив някои допълнения и корекции“. Но според „Кристис“, които добавят към търга и писмо от Дарвин до Неумайър, запазването на бележките му и оцеляването им си остава загадка. Според Мег Форд от аукционната къща корекциите на Дарвин показват развитието на научните му интереси.

„Кристис“ вече имат опит с първото издание на „Произход на видовете“, което беше продадено без допълнителни бележки и записки от автора за 269 000 паунда през юли. „Копия с лични бележки от Дарвин са изключителна рядкост“, твърди Форд и още: „Това показва ангажираността му с текста, с произведение, което ангажира съзнанието му до самата му смърт, което е забележително. Това чисто физическо доказателство за величието на учения е както неимоверно рядко, така и значимо по своята същност“.

Прочетете още

ил.4.Чарлз Дарвин

Чарлз Дарвин: Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека

Кристина ЦОНЕВА Има книги, има и Книги.  Има идеи, има и Идеи. Има Книги, които …