Начало / Свят / Нобеловият медал на Дорис Лесинг отива на търг

Нобеловият медал на Дорис Лесинг отива на търг

DorisМедалът, връчен на Дорис Лесинг при присъждането на Нобелова награда за литература през 2007 г., ще бъде продаден на търг през следващата седмица, като се очаква достигнатата цена да надхвърли 150 000 паунда, съобщава Гардиън. Аукционна къща „Кристис“ прогнозира цена между 150 и 250 хиляди паунда и уточнява, че единственият друг подобен медал, продаден някога на търг, е бил този на Андре Жид, който през 2016 г. беше откупен за 300 000€. През 2013 г. в Ню Йорк „Сотбис“ обяви за продажба медала на Уилям Фокнър с цена между 500 000 и 1 млн. долара, но не намери купувач.

Когато я удостояват с Нобел, Лесинг вече е отхвърлила един Орден на Британската империя през 1977 г. и рицарско звание през 1992 г. В писмо до личния секретар на министър-председателя тя пише „Благодаря ви за оказаната чест, много съм развълнувана. Но от известно време се чудя къде е тази Британска империя? Със сигурност такава няма и днес виждам, че не съм единствената, която смята така. Има нещо фантазьорско във връчването на отличия в името на несъществуващи империи“.

Тя не е особено впечатлена, разбирайки, че е спечелила Нобел в такси, прибираща се от покупки. „О, Боже! Със сигурност искате да кажа нещо по темата. Спечелих всички проклети награди в Европа, така че съм доволна, че получих и тази. Като роял флеш е“, заявява тя на очакващите я пред дома й журналисти.

На своите 87 години Лесинг е най-възрастният носител на наградата. Тя е родена в Персия, израства в Родезия, напуска училище на 13 години, но е запален читател и родителите й купуват книги от Англия. В своята Нобелова лекция тя говори за неравенството, с което се е сблъсквала и за значението на книгите за изграждането на писателя: „И до днес получавам писма от читатели от села без електричество и канализация, точно като това с калната колиба на семейството ми. Пишат ми, че ще станат писатели, защото живеят по начина, по който съм живяла аз. Но има разлика. Писателството, писатели, не израства в къщи без книги“.

Софи Хопкинс от „Кристис“ мотивира решението за търга: „Той отразява значението на Лесинг като писател и особено като жена. Хората често оценяват писателите спрямо значението на написаното от тях, дори в по-дългосрочен план. Фактът, че Дорис Лесинг е едва единадесетата жена в дългата поредица от нобелови лауреати говори достатъчно за нейната значимост“.

Прочетете още

40704027_303

Петер Хандке – отричан и обичан

Австрийският драматург Петер Хандке за кратко се превърна в един от най-обсъжданите избори на Шведската …