Начало / Класации / Най-добрите 5 книги за Уди Алън

Най-добрите 5 книги за Уди Алън

Големият американски режисьор, сценарист, музикант, актьор и драматург споделя пред „Гардиън” кои са заглавията, повлияли му най-много в живота и творчеството

 


„Спасителят в ръжта” (1951) от Джеръм Дейвид Селинджър
Четох я като много млад – на 18 някъде. Тогава четях по задължение за училище. „Спасителят в ръжта” е първата книга, която прочетох с удоволствие. Тя промени възгледа ми върху книгите.

„Really the Blues”(1946) от Мез Мезроу и Бърнард Уолфе
Тава е мемоар, който четох по времето когато и аз бях джаз-кларнет музикант, като Мезроу. Книгата оказа голямо влияние върху мен, макар да знам, че не е много добра и дори писаното до голяма степен не е вярно.

„Светът на Перелман” (2000) – с предговор на Уди Алън
Най-забавният човек, раждал се някога е Перелман. Това, което той направи е сензационно. Няма негов съвременник, който да не е повлиян от личността му. (Сидни Джоузеф Перелман е американски хуморист, автор на скечовете от филмите на братя Маркс)

„Епитафия на малкия победител”(1880) от Машадо Де Асис
Получих тази книга на мейла и аз не знам от кой. Понеже беше тънка я прочетох. Бях удивен. Не можех да повярвам, че е писана толкова отдавна. Изключително актуална. Докосна ме подобно на „Спасителят в ръжта”.

„Елия Казан: Биография”(2005) от Ричард Шикел
Най-добрата книга за шоубизнес, която някога съм чел. Брилянтно написана за велик режисьор, който означаваше много за мен когато аз растях и се учех да правя филми.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …