Начало / Класации / Двама българи в Топ 10 на „Малкото голямо четене“

Двама българи в Топ 10 на „Малкото голямо четене“

„Здрач“ на Стефани Майър разчупва канона

 

Двама български автори – Елин Пелин и Ран Босилек, са в Топ 10 на „Малкото голямо четене”. Техните творби „Ян Бибиян” и „Патиланско царство” мерят сили със световните класики „Пипи Дългото чорапче” и „Емил от Льонеберя” на Астрид Линдгрен; „Мечо Пух” на А. А. Милн; „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол и др. „Здрач” на американската домакиня Стефани Майър, чийто съветник е най-продаваният автор в света Джеймс Патерсън, разчупва канона, като с присъствието си в Топ 10 показва, че младите българи постепенно променят вкуса си.

В предаването „Малкото голямо четене“ на 1 май бяха оповестени 10-те любими книги на малки и големи. Всяка една от тях беше представена по интересен начин. Заглавията от 100 – но до 11-то бяха подредени по вота на зрителите, а 10-цата – по азбучен ред.

За десетте книги от класацията бяха изработени специални филми от известни млади български режисьори. В тях участват по двама застъпници – възрастен и дете. Двойките ще защитават любимата си детска книжка и на финала на 19 юни. Филмите ще се излъчват от 30 май до 10 юни, от понеделник до петък на мястото на „Лека нощ деца”.

Гласуването за избор на любимата детска книга на България на страницата на „Малкото голямо четене” ще продължи до 19 юни. Тогава ще стане ясна любимата детска книга на малки и големи. В последния етап на кампанията (от 1 до 19 юни включително) зрителите на БНТ ще могат да подкрепят книгата си фаворит чрез интернет, писма и телефонни обаждания на трите мобилни оператора и БТК.
В подкрепа на кампанията на „Малкото голямо четене” се включиха и водещите на детското предаване „Яко” по БНТ. Шестимата показаха на цяла България своите любими детски книги.
ТОП 10

Алиса в страната на чудесата – Луис Карол
Емил от Льонеберя – Астрид Линдгрен
Здрач – Стефани Майър
Карлсон, който живее на покрива – Астрид Линдгрен
Малкият принц – Антоан дьо Сент Екзюпери
Мечо Пух – Алан Милн
Патиланско царство – Ран Босилек
Пипи Дългото чорапче – Астрид Линдгрен
Хари Потър – Джоан Роулинг
Ян Бибиян – Елин Пелин

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …