Начало / Свят / Елиф Шафак: До сега не бях признавала, че съм бисексуална

Елиф Шафак: До сега не бях признавала, че съм бисексуална

ElifShafak_Ask_EbruBilun_Wiki_croppedНай-популярната турска писателка Елиф Шафак шокира читателите си, като призна, че е бисексуална. Тя се разкри по време на лекция от платформата „TED Talks“ в Ню Йорк.

По думите й досега не е признавала открито сексуалната си ориентация, тъй като се е притеснявала от подигравки и език на омраза. „Осъзнах, че никога не съм имала смелостта да заявя в общественото пространство, че самата аз съм бисексуална, тъй като се страхувах от злословието, стигмата, подигравките и омразата, които бях сигурна, че ще последват. Като писатели ние преследваме историите. Но аз смятам, че ние също така се интересуваме от мълчанието, от нещата, за които не можем да говорим – политически табута, културни табута… Ние също така се интересуваме и от нашето собствено мълчание“, каза Шафак. Тя използва речта си, за да напомни на хората красотата на космополитността и различното. Туркинята описа сама себе си като истанбулчанка, но също така открива в себе си и балкански, егейски, средиземноморски, близкоизточни черти и дори такива от Левант.

Освен текстове в защита на редица обществени теми като правата на жените и на хората с различна ориентация, Шафак е автор и на материали с политическа тематика, публикувани както в САЩ, така и в Европа. Написала е общо 15 книги, които са преведени на 48 езика.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ELIF SHAFAK

Елиф Шафак е разследвана от турската прокуратура

Прокурори в Турция започнаха разследванe срещу автори на художествена литература Сред проверяваните попадна и обичаната …