Начало / Свят / Последната книга на Ленард Коен е завършена малко преди смъртта му

Последната книга на Ленард Коен е завършена малко преди смъртта му

ил.1.ленард коенРъкописът съдържа непубликувана поезия, лични бележки и текстове на песни. Тя ще позволи на читателите си да надникнат отблизо в иначе затворения свят на една голяма звезда.

„Последното дело на Коен трябва да излезе пазара през следващата 2018 г.”, казва литературният му агент.

Той описва предстоящата книга като „много силен завършек на литературня живот на Коен”. Издателят му допълва, че Ленард е предал ръкописа си месец преди смъртта си през ноември 2016 г.

Коен, който умира на 82-годишна възраст, първоначално фокусира кариерата си върху писането на поезия. През 1956 г. излиза първата му стихосбирка, последвана от още 11 през литературната му кариера. У нас той е познат предимно като изключителен музикант и по-малко с двете книги: авторската му „Красиви неудачници„, (изд. „Парадокс“) и биографичната „Ленард Коен – един необикновен живот“ от Антъни Ренълдс (изд. „Прозорец“).

Това е така, защото през 60-те години на миналия век той решава да пренасочи усилията си върху музикалната си кариера.

Продуцентът на Ленард Коен казва, че завършването на последната му книга е било най-голямата амбиция в края на живота на поета. „През последните месеци от живота си Ленард имаше само една цел, да завърши тази книга, в която искаше да включи всичко, което го вълнува професионално – поезия, текстове на песни и дори свои лични бележки. Въпреки влошаващото му се здраве, никой от нас не очакваше смъртта му да е така скорошна. Всички, които успяхме да споделим последните месеци от живота му, знаем, че пламъчето на тази книга гореше в него до самия му край”.

Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”