Начало / Свят / Макрон и Меркел откриват Панаира на книгата във Франкфурт

Макрон и Меркел откриват Панаира на книгата във Франкфурт

40274317_303Най-големият книжен форум в света – Панаирът на книгата във Франкфурт, ще бъде открит от две от най-влиятелните фигури в съвременната политика – френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Причина за гостуването на Макрон е това, че Франция е специалният гост на събитието тази година.

„Присъствието на канцлера Меркел и президента Макрон на церемонията по откриването на Панаира на книгата във Франкфурт е символ на силната връзка между Франция и Германия и тяхното съвместно сътрудничество за изграждане на силна и обединена Европа“, коментира директорът на панаира Юрген Боос. Двамата лидери ще открият официално събитието тази вечер. Преди това те ще участват в открит диспут за бъдещето на Европа в реновирания „Гьоте институт“ в града.

Насред надигащата се вълна от десняшки популизъм в Европа, Мекел и Макрон планират да открият Франкфуртския панаир с ясен знак за политиките си – като представят копие на Декларацията на човешките права, направено на реплика на първата печатна машина в историята – пресата на Гутенберг, изобретена през XV век близо до Майнц, Германия.

180 френски писатели ще вземат участие в тазгодишния Франкфуртски панаир. Сред тях ще са известни и награждавани автори като Мишел Уелбек, Ясмина Реза и нобеловият лауерат Жан-Мари Гюстав Льо Клезио.

С най-голям интерес обаче се очаква присъствието на Дан Браун, който ще представи новия си роман от серията за учения Робърт Лангдън „Origin“.

Общо 7150 щанда ще представят издателства от 106 страни. В програмата на панаира са включени над 4000 събития.

Панаирът ще приключи в връчването на традиционната Награда за мир на германските книгоразпространители в неделя. Тази година лауреат на ценното отличие ще е канадската писателка Маргарет Атууд, която бе и сред фаворитите за Нобелова награда за литература.

Прочетете още

2020-03-24_11-07-56_503

Пражкото книжно изложение също стана жертва на COVID-19

Литературното събитие е отложено за есента Новите дати са в първата половина на октомври, като …