Начало / Автори / „Дневникът на един дръндьо“ в цифри

„Дневникът на един дръндьо“ в цифри

ил.2.корицаЕдно от най-предпочитаните четива за подрастващи, според български и световни класации, е поредицата „Дневникът на един дръндьо”. Любовта на децата към нея е безспорна, но по-красноречиви са цифрите.

Авторът Джеф Кини е роден през 1971 г. в Мериленд. Там завършва университет в началото на 90-те. Още като студент рисува комикси за университетския вестник и след дипломирането си опитва да ги издаде, но не успява. Отдаден на своята страст – анимацията, през 1998 г. компютърният програмист се захваща да развие марката „Дръндьо”. Работи 6 години по книгата, преди да я публикува онлайн. Днес тази версия на графичния роман има повече от 80 млн. посетители и обикновено се чете от почти 70 000 деца дневно. ил.1.джеф кини

През 2006 г. Джеф Кини сключва договор с издателство „Хари Н. Ейбрамс” за хартиеното издание на поредицата. Първата печатна книга се появява през 2007 г. и веднага става бестселър. Година по-късно на територията на Щатите вече се разпространяват 100 000 копия от нея. С всяка следваща книга бройките се увеличават, както в САЩ, така и в чужбина. Днес съществуват 180 млн. екземпляра от „Дръндьо“, отпечатани по целия сват.

„Дневникът“ не слиза от класациите на „ЮЕсЕй Тудей”, „Уолстрийт Джърнал”, и „Пъблишърс Уийкли”. В тази на „Ню Йорк Таймс” присъства от самото си излизане – вече 450 седмици. Преведен е на 52 езика, в 61 издания, включително и на български.

ил.3.филмЗа 10 години поредицата печели най-различни награди, два пъти е носител на „Изборът на децата за книга”, а „Таймс“ номинира Джеф Кини като един от най-авторитетните хора в света. От 2015г. авторът притежава собствена книжарница в родния си град Плейнвил, щата Масачузетс и се радва на четвърти филм, направен по приключенията на знаменития му герой.

Кристина Цонева, по материали от официалния сайт на „Дневникът на един дръндьо” – wimpykid.com

Прочетете още

Bari-Cover-PRESS2-predna-2

„Хапливите истории на Бари” е щур вихър от комедия и ирония

Забавен симпатяга с хаплив характер! Моля, запознайте се с Бари – кучето, което разсмя всички …