Начало / Интервюта / Васил Георгиев, носител на наградата „Хеликон”: Българската литература е най-голямото сираче на Балканския полуостров

Васил Георгиев, носител на наградата „Хеликон”: Българската литература е най-голямото сираче на Балканския полуостров

Васил Георгиев е роден през 1975 г. в София. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2001 г. През 2008 г. защитава докторска дисертация в областта на правото на Европейския съюз. Работи като адвокат .
Първият сборник с разкази на Васил Георгиев – „Будистки плаж“ (2008) е номиниран за наградата „Хеликон“ за 2009 г. и е един от фаворитите за спечелването й. Вторият сборник на Васил Георгиев – „Уличник. Истории на софийските улици“ е номиниран за Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ за българска книга на 2010 г. Книгата представлява сборник с най-добрите текстове на автора от списание „Една седмица в София“, в което от 2006 г. всяка седмица представя портрета на една софийска улица.
Тази година излезе „Деград” -третата книга на Васил Георгиев, която беше отличена с престижната награда „Хеликон“.

Очакваше ли да спечелиш ?
–    Предполагах, разбира се.Тази година имаше много хубави книги, които дори не попаднаха в селекцията на журито като “Машини за любов” на Момчил Николов и “Кратка повест за срама” на Ангел Игов .Следя българската литература и смятам , че моята книга  беше от добрите. Да, очаквах – няма да се заблуждавам.

На награждаването каза, че това е “най- скъпото пиле “ в момента.
–    Това го знам, далеч преди да почна да публикувам.От свои приятели – писатели знаех още преди години , че това е най- престижната литературна награда.

Въпреки, че се дава от търговците ?
–    Да, критериите на журито са сравнително прозрачни, макар и неформулирани изрично. На всеки, който следи литературния живот е ясно, че те се провеждат след четири тримесечни дискусии , тоест има възможност за определена преценка у хората по отношение на тяхната адекватност. Имал съм и аз несъгласия, но не търся съответствие между  моя  вкус и този на журито. Не само мое мнение е, че наградата “Хеликон “ е най- престижна в момента именно поради своята прозрачност. Дано тя продължи да бъде такава, защото много лесно се губи един добре постигнат авторитет.

Има ли тенденциозност в това, че беше награден сборник с разкази, предвид Европейската награда на Калин Терзийски неотдавна?
–    Моята книга беше номинирана преди да бъде дадена наградата на Калин. Интересен въпрос е , доколко е удачно в една категория да са романите и сборниците с разкази. Но в България има много по-добри разказвачи , писатели на къси разкази , отколкото романисти. Романът е по-труден жанр и все пак доколкото съм следил номинациите и литературните конкурси, съотношението е 50 на 50. Факт е, че конкуренцията при разказите е по-голяма.

Повече започна да се шуми около твоята личност, отколкото върху книгата. Измести се центъра на “ Деград” …
–    Да, повече внимание се обръща на личността, отколкото на това което тя прави. Много по-лесно е да следиш публичните изяви на човека, отколкото да се интересуваш от творчеството му. По целия свят е така при писателите. При артистите е друго , поради естеството на тяхната работа. Те задължително са на показ.

Да “осветлим “ процеса около създаването на тази книга.
–    Написах я за сравнително кратко време – около две години. Тя е много по-различна от първия сборник “ Будистки плаж”, по- социална е. По-натоварена е с идеи, докато първата беше натоварена с емоции. Има няколко разказа, които са ми любими и смятам , че са едни от най- добрите , писани в България. “След бурята ще бъдем пак със тебе”, ”Киряк от Толстой”   , “Етика на насилието” ,”Френска връзка”, “Смъртта е разврат”. Те са изключително силни и се надявам да докоснат хората.

Има някаква ирония в това, че на церемонията по награждаването , в присъствието на кмета на София, спечели книга ,озаглавена “Деград”. Търсиш ли знаци по пътя ?
–    Не, в случая. Аз се интересувам от политика, но за  да  допуснеш читателя до себе си, не бива да поставяш филтър и да налагаш определени очаквания, каквото би била една политическа позиция. Заглавието е такова, защото последните две години всички ние получихме много сериозен урок от тази криза, но тръгнахме с големи очаквания, както са го правили поколения преди нас. Въобразихме си един възход силно напомпан и последва срив в съзнанието на хората. Тази деградация е най-ужасното нещо, което според мен се случва след Втората световна война. Това е удар ,който превърна хората в руини, в едно нищо.С книгата си искам да кажа ,че няма по-силен упадък от разрухата , която следва големите очаквания. Все пак има оптимизъм …

Мнозина биха те упрекнали че просто литературстваш в момента – случвало ли ти се е наистина да започнеш от нулата?
–    Да, преди шест месеца .Започнах да работя като самостоятелен адвокат.

Мислиш ли, че негативният имидж на съвременната българска литература се дължи на смесването й  с вид поп култура. По-точно с натрапливото присъствие на едни и същи хора по медиите.
–    Има конфликт между формалната и съдържателната страна на думата”писател”. Но за това са виновни самите медии, които не могат да направят това разграничение, да отличат важното от незначителното. От друга страна те се съобразяват с вкуса на читателите. Може би точно това е свободата на словото. Аз не държа да се харесвам на цялата нация. Нямам нищо против хората да са агресивни към това, което пиша. Но не е необходимо да се подхранват изкуствени конфликти, като този за 68-ма година например. Или да се гледа на младите писатели като на маргинали, които скоро ще приберат в лудницата за наркотици и алкохол, като мръсната плява на демокрацията. Хубавото на награди като “Хеликон” е, че дават възможност да се предизвика дебат, да се използва пълноценно един вид публичност. Българската литература е най-голямото сираче на Балканския полуостров. Няма структура, нито литературни агенти , които да я представят пред света. Писателят разчита на собствените си контакти, а това е непосилно .Така че въпросът кой е победител си остава във врящия казан.

Умееш ли да губиш ?
–    Ще отговоря с един виц от историята. Когато през 45-та Чърчил печели войната , отива на Потсдамската конференция и там го питат : “Вие спечелихте войната, но загубихте изборите”, той отговаря “Щях да се чувствам много по-зле , ако бях загубил войната, но спечеля изборите.”

 

Интервюто взе Людмила Еленкова

Свързани заглавия
Десетата награда „Хеликон” беше присъдена на „Деград” на Васил Георгиев
Георги Лозанов: Що за творец е този, който се примирява
Васил Георгиев: Бързата литература стана жертва на собствения си успех
Леа Коен: Навън рецензират творбата, а у нас автора

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Един коментар

  1. Браво на госпожа Еленкова за така добре формулирания предпоследен въпрос. И за репликата на Васил: „Но за това са виновни самите медии, които не могат да направят това разграничение, да отличат важното от незначителното.“
    И интернет пространството е виновно. Благодарение на него наблюдаваме шумни самореклами на редица невзрачни автори, предимно поети – както мъже, така и жени, които станаха по-известни от стойностните автори, защото му хванаха чалъма как да се връткат пред „фенове“ по форумите. Някои го наричат „слизане сред народа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.