Начало / Автори / Честит рожден ден, Роалд Дал!

Честит рожден ден, Роалд Дал!

14607Преди точно 103 години на днешната дата се ражда един от най-обичаните детски автори – Роалд Дал. Той допринася за детската литература с много заглавия, най-популярните от които са „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Джеймс и гигантската праскова” и „Матилда”. И до днес рафтовете на книжарниците са пълни с книгите му, което деца и родители непрестанно се мъчат да променят, като вземат почти всичко налично.
Роалд е роден в Уелс през 1916 г. и умира през 1990 г. в Оксфорд. За годините, през които живее и твори, оставя на децата по света 19 забавни и страшно увлекателни книжки, девет сборника с кратки разкази и няколко телевизионни сценария. След като завършва отлично училище, майка му го насърчава да продължи да учи в университети като „Оксфорд” или „Кеймбридж”, той обаче отказва. Казва, че иска веднага да започне работа за компания, която ще го изпраща в далечни страни като Африка или Китай.
ил.2.роалд дал-карикатураТака и става. Дал пътува много, опознава света и дава воля на приключенския си дух да проличи не само в пътувания, а и в писането му. През 1939 г. се включва към кралските военновъздушни сили. Обучава се в Кения и става боен пилот във Втората световна война. Пише първата си книга „Гремлините” за „Уолт Дисни” през 1942 г.
Историите му са толкова увлекателни, че привличат не само подрастващи, а и много възрастни. През 1953 г. се жени за прекрасната актриса Патриша Нийл. Бракът им продължава 30 години, с резултат – 3 деца. Дал разказва приказка на децата си всяка вечер преди заспиване. Това го вдъхновява и за писането на истории за деца. „Децата са… много критични. Губят интерес много бързо. Затова трябва да поддържате мистерията в историите. Трябва да измисляте неща, които да гъделичкат въображението им” казва той в интервю за „Ню Йорк Таймс”.
Честит рожден ден, Роалд Дал! Всички деца, малки и пораснали, те помним.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

image

Матилда на 30 години!

През 1988 г. Роалд Дал създава „Матилда“ – книга за умно малко момиче, което се …