Начало / Автори / Честит рожден ден, Роалд Дал!

Честит рожден ден, Роалд Дал!

14607Преди точно 103 години на днешната дата се ражда един от най-обичаните детски автори – Роалд Дал. Той допринася за детската литература с много заглавия, най-популярните от които са „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Джеймс и гигантската праскова” и „Матилда”. И до днес рафтовете на книжарниците са пълни с книгите му, което деца и родители непрестанно се мъчат да променят, като вземат почти всичко налично.
Роалд е роден в Уелс през 1916 г. и умира през 1990 г. в Оксфорд. За годините, през които живее и твори, оставя на децата по света 19 забавни и страшно увлекателни книжки, девет сборника с кратки разкази и няколко телевизионни сценария. След като завършва отлично училище, майка му го насърчава да продължи да учи в университети като „Оксфорд” или „Кеймбридж”, той обаче отказва. Казва, че иска веднага да започне работа за компания, която ще го изпраща в далечни страни като Африка или Китай.
ил.2.роалд дал-карикатураТака и става. Дал пътува много, опознава света и дава воля на приключенския си дух да проличи не само в пътувания, а и в писането му. През 1939 г. се включва към кралските военновъздушни сили. Обучава се в Кения и става боен пилот във Втората световна война. Пише първата си книга „Гремлините” за „Уолт Дисни” през 1942 г.
Историите му са толкова увлекателни, че привличат не само подрастващи, а и много възрастни. През 1953 г. се жени за прекрасната актриса Патриша Нийл. Бракът им продължава 30 години, с резултат – 3 деца. Дал разказва приказка на децата си всяка вечер преди заспиване. Това го вдъхновява и за писането на истории за деца. „Децата са… много критични. Губят интерес много бързо. Затова трябва да поддържате мистерията в историите. Трябва да измисляте неща, които да гъделичкат въображението им” казва той в интервю за „Ню Йорк Таймс”.
Честит рожден ден, Роалд Дал! Всички деца, малки и пораснали, те помним.

Прочетете още

1_gR21PCr6qfQREE6aIWICOg-1108x739

Макдоналдс предлага книги вместо играчки в детските менюта

Макдoналдс Нова Зеландия реши да замести играчките в детското си меню с книги на Роалд …