На фокус
Начало / Колонката на... / Далече от безумната тълпа

Далече от безумната тълпа

Николай Фенерскиuaz-1

Заемам заглавието на добрия стар Томас Харди съвсем условно и приятелски, нищо общо с неговите интригуващи истории няма да кажа.
И предупреждавам, че ще говоря за принципи. Демек, никаква конкретика, въпреки че поводите да започна темата са си съвсем реални и актуални.
Откакто свят светува и човечеството е обсебило планетата, хората се делят на групи. Не е осъждане, а само е констатация, че има безмозъчна и нискоинтелигентна маса, от една страна, и хитреци, които управляват масата, от друга. Когато в световната история тези управляващите са се падали не просто хитри, но и мъдри, се е стигало до „златни векове“ − император Теодосий, св. Княз Борис I, султан Сюлейман и т. н. Такива са природните и Божиите закони.
Трезвомислието е задължително условие, за да се проумее в каква ситуация сме поставени всички ние с вас днес. Ако съзнанието е замъглено от каквото и да е – високомерие, човешки страсти или идеологии като комунистическата, изводите биват онтологично погрешни. Имам предвид разни съвременни български мислители, но обещах да карам без имена този път. Обяснявам толкова много и така отдалече, понеже под съмнение е поставено дори изконното човешко умение да се оценява ситуацията. Най-малкото, някои хора (надявам се да съм сред тях) инстинктивно долавят опасностите.
Вчера си пуснах любимото си радио „Хоризонт“ в колата и разни говорещи глави използваха именно този „новговор“, който предвиждаше добрия стар – отново англичанин – Оруел. Събеседникът на водещата използва словосъчетанието „обществено съмнение“… При което аз превключих вътрешно на режим вербална компенсация на фрустрацията си и почнах да го определям на глас с всякакви емоционално оцветени и пейоративни епитети от просторечната лексика. Абе, напсувах си го. Хубаво при това. Той ще ми говори за „съмнение“, когато всичко е от ясно по-ясно. Така говорят гадовете днес. И смятат, че не ги разбираме. Това е пак от високомерието им. Думите на човека издават много за характера му.
Такива като този политик от без значение коя партия преминават предварително тестове за интелигентност, след което биват изпратени на обучение в Институт Тависток. След това биват инсталирани на разни постове и започват да осъществяват проектите си за „групова динамика“, които са им свели за изпълнение господарите на марионетките. (Лирическо отстъпление: „господар на марионетките“ е заимствано от Металика 86, когато те го употребяват за дилърите на дрога, но в този текст, както и в много други, те говорят съвсем философски в оруеловата традиция за това как масата се управлява от онези, хитреците.)
Важно е да се направи тънката разлика между теория на конспирацията, Ян ван Хелсинг примерно, и трезвомислието. Дори Хелсинг да е прав, задачата на такива като него е да дискредитират критичното мислене и да го превърнат в обект на подигравка. Целта е човек да се съмнява в собствената си трезвост, за да не съумее да се защити психически и да се включи в играта на хитреците. Хелсинг пише за кинти, това е ясно. На безумната тълпа конспирациите ù се нравят. След като прочете книгите му, тя става „просветена“, селските геги от Странджа придобиват собствено мнение по световните въпроси и всичко им се „изяснява“. „Тоя свят, братле, го управляват еврейските банкери, нали така. И си правят, каквото си искат с нас.“
Точно това не е критично мислене и не е трезвеност. И да мина по същество, за да се дообясня по-хубаво. На 18 август 2017 година по телевизорите беше показано как някакъв „джихадист, ислямист, салафит, уахабит“ гази наред невинни минувачи по най-оживената улица в Барселона. Обичам този град. Избраха го, защото е пъстър, световен, „космополитен“ и посланията им ще стигнат до всички точки на света. Защо не избраха центъра на Бяла Слатина в понеделник сутрин, когато е пазарът? Само питам. Не че го пожелавам, в никакъв случай. Много често през последните години ми се налага да се радвам, че сме на задника на географията и никой не решава да осъществява тук проектите си за „групова динамика“. Втори път употребих този термин. Сега ще ви разкажа повече за него. Разбира се, оставям си място за съмнение и не се връзвам на сто процента на клиповете в ютюб, които показват как „тълпи от актьори“ участват в „постановката“ на ла Рамбла. Позволявам си да се усъмня също така и в официалната версия на телевизора. С което нанасям неописуема обида на либералите, това ми е ясно. Те смятат за малоумен всеки човек, който се съмнява в твърденията на телевизора и допуска, че има осъществяване на проект за „групова динамика“  в 9/11 и всички останали „терористични актове“.
Обществото ни лека полека се доближава до състоянието на флуидност, термин за контролиран хаос, въведен от психолога Курт Левин. Хубава фамилия. Левин и останалите експерти от Тависток издигат на много по-високо и софистицирано ниво идеите на Гюстав Льо Бон и неговата творба „Психология на тълпите“. Вие виждали ли сте тълпи? На мен напоследък ми се случва много често – в центъра на Китен или на Египетския пазар в Истанбул. Те си имат свои стадни закони. Вървят, вървят, овце на заколение. Гнусни са. Добавете към тълпата, в която ни превръща телевизорът и фейсбук, последните методи на специалистите от Тависток и ще получите нещо много мрачно и безрадостно. Ще получите флуидност. Благодарение на нея ще бъдат възможни още много събития като тези от Барселона и къде ли още не, за да се стигне до крайната цел на хитреците.
Ама тая война има много измерения, да знаете. И засяга всеки от нас съвсем лично. А ако питате възможни ли са днес освен хитри и морални лидери, като онези от златните векове, ще ви кажа – не!

Прочетете още

xxxphpqhkwvk_559x345-300x185.jpgMic_.utXdj7vAI2-300x185.jpg,Mic_.bQdu7GjFPB-300x185.jpg.pagespeed.ic.K_ivkz6GJX

Изоставаме

Николай ФЕНЕРСКИ Когато говорим за Деня на будителите, отново става въпрос за все същата стара …