Начало / Любопитно / Един на всеки пет човека не може да назове име на писател

Един на всеки пет човека не може да назове име на писател

PD46373733_Alamy_AM0H7N-Books_trans_NvBQzQNjv4BqvyIhey5-bbhpfCG1b5cFTS6NdQfmGET_d93sPnguEQoСпоред проучване, проведено във Великобритания, всеки пети човек не знае дори едно име на писател. Затова авторите предупреждават, че има групи, които са „абдикирали“ от четенето. Изследване на „Royal Society of Literature“ разкри, че 15% от анкетираните вярват, че литературата е „твърде трудна за разбиране“. Но 67 % от тях смятат, че тя им носи комфорт, когато са стресирани.

Анкетата съдържала въпрос, в който 2000 човека трябвало да напишат името поне на един писател. Най-споменаван бил Шекспир. Проучването установи, че значителна част от населението има малко или никакво познание в областта на литературата, като 20% заявяват, че не могат да назоват нито едно име. Освен това, една четвърт от анкетираните изобщо не са чели през последните шест месеца. Все пак, 56% от тези, които понастоящем не четат книги, биха искали да го направят за в бъдеще.

Детският писател Майкъл Морпурго, предупреждава, че се наблюдава омаловажаване на литературата. „Има хора, които не познават, не ценят и не обичат литературата“, казва той.

Източник:“Telegraph“

Превод:Димитър Димитров – „Хеликон-Витоша“