Начало / Любопитно / 6 начина да подкрепите любимите си писатели

6 начина да подкрепите любимите си писатели

george-rr-martin-book-signingНе е лесно да си писател в наше време, а и тази професия никога не е била сред най-доходоносните или лесно предсказуемите. А напоследък социалните медии не правят по-лесна съдбата на пишещите литература, отбелязва BookRiot. Не че авторите имат много по-тежък живот от този на всеки друг, но те имат нещо, което другите професии нямат – последователи, които живеят, за да четат. И за да продължават четящите да имат източник на своята най-голяма радост, ето как да подкрепите вашите любими писатели в 6 лесни стъпки, които няма да ви струват (почти) нищо.

Поръчайте предварително!

Да купиш книга от любимия си автор е страхотно, но да я поръчаш предварително е дори още по-хубаво! Издателствата се интересуват от предварителните поръчки. Затова, ако искате да видите публикувани всички книги от дадена поредица, не чакайте да излезе и последната, за да си ги купите. Издателствата се застраховат от загуби, като отказват заглавия, ако видят, че няма интерес към тях.

Поръчайте в библиотеката!

Проверете дали книгата е налична в местната ви библиотека, а ако я няма, помолете за нея. Библиотеките често поръчват по-голяма бройка книги и това влияе на тиражите на писателите. А когато заглавието е вече доставено, повече хора ще могат да се срещнат с любимия ви писател.

Оценете книгата!

Оценете книгата, която сте прочели, в Goodreads или в сайта на книжарницата, ако това е възможно. А защо не напишете ревю за нея в личната си страница или блог? Колкото по-висок рейтинг и колкото повече ревюта има книгата, толкова по-видима става тя. Което пък помага да се увеличи вниманието към писателя от страна на хора, които никога не са чували за него.

Препоръчайте!

Кажете на приятелите си, особено ако сте чели автор, който все още не е голямо име. Защото влиянието на страницата на писателя е много по-слабо от препоръката от приятел, който наистина е харесал книгата и може да разкаже със страст за нея. Хората вярват на вкуса на приятелите много повече, отколкото на медиите, което не е изненадващо.

Предложете на читателски клуб!

Предложете книгата в читателския клуб, в който членувате. Това може да не е голяма, формална организация. Повечето клубове всъщност са група приятели, които са съгласни да четат едно и също по едно и също време, а после да го обсъждат на кафе. Всъщност вие може да членувате в такъв клуб, без дори да знаете, че компанията ви представлява точно това.

Кажете на писателя!

Кажете на писателя си директно какво мислите за книгите му – това им се случва много по-рядко, отколкото мислите. Повечето пъти писателите пускат на пазара разказ или цяла книга и последвалата тишина ги кара да се чудят дали изобщо някой е прочел написаното от тях. Затова нещо простичко написано може да им подейства много стимулиращо.

Прочетете още

boek-ruim-39-jaar-te-laat-teruggebracht-bij-bibliotheek-in-groesbeek

Читател върна книга в библиотека след 39 години

Библиотеката в Грушбек старателно начислила и глоба Според системата на библиотеката, книгата е заета на …