Начало / Свят / Мистификация или …: Уловка ли е амнезията на Агата Кристи?

Мистификация или …: Уловка ли е амнезията на Агата Кристи?

Agatha-Christie_2469854bСутринта на 3 декември 1926 г. Агата Кристи и съпругът ѝ Арчи влизат в жесток спор. Тя отпътува със зеления си автомобил, който е открит на следващия ден в канавка до Гилфорд, Югоизточна Англия. Изчезналата без следа Кристи е открита 11 дни по-късно на 240 мили в хотел в Йоркшир. Тя не си спомня нищо от случилото се в този период.

Според експертите, Арчи Кристи е имал връзка с жена на име Нанси Нийл, което дълбоко разстройва съпругата му. Агата се регистрира под фамилията „Нийл“ в хотела, където е открита.

Сп. „Scientific American“ отново насочва прожекторите към тази „мистериозна“ амнезия с напомнянето, че според някои експерти Кристи е симулирала, за да накаже съпруга си за измамата. Гуен Робинс изказва това предположение, с което подкрепя и заявеното от колегата на Кристи Едгар Уолъс, според когото фиаското е добре познатото „наказание на предадената жена“.

Но хората от сп. „Scientific American“ се съмняват дали наистина е фалшива амнезията на Кристи, тъй като това състояние има много и различни форми и фалшифицирането му е доста трудно. Според невролозите Стефания Де Вито и Серхио Дела Сала, „превъзмогването на амнезията, от която е страдала Агата Кристи, е много по-трудно, отколкото изглежда. Повечето хора изобщо не са запознати със симптомите, а прост тест бързо изобличава измамите“.

Според статия, публикувана през 2003 г., Кристи може да е страдала от т.нар. дисоциативна амнезия. Обичайната й продължителност е няколко часа и обикновено е следствие от травматично преживяване (каквато е разгорещената свада с изневеряващ съпруг“.

Въпреки че мнозина вярват, че амнезията на Кристи е фалшива, изглежда трудно да си представим тя да е поддържала това състояние нарочно. Писателката умира през 1976 г., 50 години след инцидента, и никога не разкрива какво се е случило през тези 11 дни.

Новите анализи предполагат, че Кристи наистина е страдала от загуба на паметта. Самата тя, играеща си с мистериите, доказва, че най-голямата мистерия е самият живот. И въпреки че нейната собствена тайна най-вероятно ще остане неразкрита, трудно можем да си представим, че почитателите на майсторката на криминалето ще забравят за нея.

Прочетете още

capture-decran-2022-05-08-a-22-18-18

Френско издателство преименува книга на Джоузеф Конрад

Старото заглавие било неприемливо в новия свят „Негърът от „Нарцис” излиза през 1897-а, когато писателят …