Начало / Свят / Мистификация или …: Уловка ли е амнезията на Агата Кристи?

Мистификация или …: Уловка ли е амнезията на Агата Кристи?

Agatha-Christie_2469854bСутринта на 3 декември 1926 г. Агата Кристи и съпругът ѝ Арчи влизат в жесток спор. Тя отпътува със зеления си автомобил, който е открит на следващия ден в канавка до Гилфорд, Югоизточна Англия. Изчезналата без следа Кристи е открита 11 дни по-късно на 240 мили в хотел в Йоркшир. Тя не си спомня нищо от случилото се в този период.

Според експертите, Арчи Кристи е имал връзка с жена на име Нанси Нийл, което дълбоко разстройва съпругата му. Агата се регистрира под фамилията „Нийл“ в хотела, където е открита.

Сп. „Scientific American“ отново насочва прожекторите към тази „мистериозна“ амнезия с напомнянето, че според някои експерти Кристи е симулирала, за да накаже съпруга си за измамата. Гуен Робинс изказва това предположение, с което подкрепя и заявеното от колегата на Кристи Едгар Уолъс, според когото фиаското е добре познатото „наказание на предадената жена“.

Но хората от сп. „Scientific American“ се съмняват дали наистина е фалшива амнезията на Кристи, тъй като това състояние има много и различни форми и фалшифицирането му е доста трудно. Според невролозите Стефания Де Вито и Серхио Дела Сала, „превъзмогването на амнезията, от която е страдала Агата Кристи, е много по-трудно, отколкото изглежда. Повечето хора изобщо не са запознати със симптомите, а прост тест бързо изобличава измамите“.

Според статия, публикувана през 2003 г., Кристи може да е страдала от т.нар. дисоциативна амнезия. Обичайната й продължителност е няколко часа и обикновено е следствие от травматично преживяване (каквато е разгорещената свада с изневеряващ съпруг“.

Въпреки че мнозина вярват, че амнезията на Кристи е фалшива, изглежда трудно да си представим тя да е поддържала това състояние нарочно. Писателката умира през 1976 г., 50 години след инцидента, и никога не разкрива какво се е случило през тези 11 дни.

Новите анализи предполагат, че Кристи наистина е страдала от загуба на паметта. Самата тя, играеща си с мистериите, доказва, че най-голямата мистерия е самият живот. И въпреки че нейната собствена тайна най-вероятно ще остане неразкрита, трудно можем да си представим, че почитателите на майсторката на криминалето ще забравят за нея.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228485_b

Тайни, които ще разтърсят цялата страна

Най-новото заглавие от скандинавския ноар у нас е романът „Черен мрак“ на Рагнар Йонасон. Заслепяващата …