Начало / България / Смешен сборник от Азис (но Несин)

Смешен сборник от Азис (но Несин)

Gospodine-cover1Излезе сборникът „Честито, господине“ от Азис Несин (изд. „Слънце“). Всепризнатият майстор на хумора ни предлага трийсет и два разказа, в които можем да се докоснем и да почувстваме неизчерпаемото духовно и словесно богатство на гениалния сатирик. В разказите всеки може да открие себе си в онази общочовешка душевност, която ни прави еднакви – и слаби, и силни; и дребнави, и великодушни; и онеправдани, и облагодетелствани; и смешни, и достойни за възхита; и малки хора, и титани…
В сатиричното си творчество Азиз Несин осмива икономическото неравенство, бюрокрацията, невежеството, подмазвачеството, корупцията, политиката… И прави това чрез неподражаемо тънко чувство на присмех, в което вплита типичния местен народен хумор.

Азис Несин е романист, поет, сценарист, журналист, общественик. Роден през 1915 г. с името Мехмед Нусред, той е сред големите съвременни турски класици. Превеждан е на повече от трийсет езика. Носител на множество награди, сред които и на българската „Алеко“. Умира от сърдечен удар през 1995 г.