Начало / България / След 150 години Марк Твен намига и на българските момиченца

След 150 години Марк Твен намига и на българските момиченца

MARK_TWAIN_KORICA_FRONTТитанът на остроумията Марк Твен дава съвети на момиченца! Който познава творчеството на прочутия писателя, с основание подозира някаква клопка зад подобно изказване. Авторът на „Приключенията на Том Сойер” я залага през 1865-а, когато написва кратката си история „Съвет към малките момичета”. Капанът щраква две години по-късно с публикуването ù и в него падат не само образцови и палави момиченца, но и техните братя, родители, баби, учители.
В него шегобиецът Марк Твен от все сърце дава „съвети” от рода на: да полеете малкия си брат с вряла вода, вместо да го мъмрите или замеряте с кал или пък да пристъпвате към бойни действия със стари хора, чак след като те са започнали първи.
Ясно е, че единствената употреба на подобни препоръки е за развеселяване и за нищо друго!
Досега „Съвет към малките момичета” не е излизала в България. Заслугата за появата ù 150 години след първото ù издание в САЩ е на „Лист”. Амбициозното издателство я пуска в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели” и така отдава почит на автора и творбата му. Преводът е дело на изтъкнатата преводачка Невена Дишлиева-Кръстева, а илюстрациите – на Капка Кънева. Те са осъществени с техниката на хартиената пластика и са не по-малко остроумни от текста. Така българската художничка става съавтор на Твен.
Когато му хрумва да съветва момиченцата, Марк Твен е на трийсет и вика музата с тютюнев дим. Пуши поне по 300 пури на месец и никотинът вдига неимоверно работоспособността му. Поне така разказва в една анкета, правена седемнайсет години по-късно сред интелектуалци във връзка със стимулантите на творческата им дейност.
В началото на 60-те години на XIX век обаче Марк Твен все още не минава за интелектуалец. Името му също не е това, с което един ден ще разсмива целия свят. По онова време той е просто Самюъл Лангхорн Клемънс, както са го кръстили родителите му. Околните го признават за кадърен,
но кадърен като лоцман, а не като разказвач.
Именно на кораб по Мисисипи бъдещият прочут писател 4 години изкарва парите си. Взира се напрегнато в плитчините на великата река и от време на време се провиква: “Mark Twain!”. С този възглас моряците предупреждавали за опасно спадане на водите до минимума, необходим за речното корабоплаване. Години по-късно Самюъл ще го вземе, за да подписва с него разказите си, публикувани в притурките на различни вестници. Освен него използва и псевдонимите Джош и Томас Джеферсън Снодграс. Mark Twain обаче надделява. Вярното произношение е Марк Туейн, но у нас от десетилетия го произнасяме Твен – по руски начин.
Твен работи като лоцман от 1857-а до избухването на Гражданската война през 1861 година. Понеже печели добре, убеждава по-малкия си брат Хенри също да стане лоцман. По-късно ще се обвинява цял живот. Защото Хенри загива на 21 юни 1858 г. при експлозия на парахода „Пенсилвания”, на който плавал.
Твен сънувал смъртта му месец по-рано и след трагедията се насочва към парапсихологията и става един от първите членове на Обществото за парапсихологически изследвания. Още едно явление бележи съдбата на Марк Твен. Феноменът е с космически произход и оставя диря в небето на всеки 75 години.
“Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишния без съмнение е казал: “Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно” – казва писателят през 1909-а . Предсказанието му се сбъдва – на 21 април 1910, ден след най-близкото преминаване на кометата край Земята, Марк Твен умира от сърдечен удар в имението си в Рединг, щата Кънектикът.

И още два интересни факта:

Близък приятел е с изобретателя Никола Тесла.
Има три патента – едно от изобретенията е заместител на тирантите, а другото – историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващият се албум за изрезки (изрезките само трябвало да се намокрят, преди да се залепят).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Халеевата комета ни го донесе, тя си го и прибра преди 110 години

Самият Марк Твен година преди смъртта си, през 1909 г., казва: „Дойдох с Халеевата комета …