Начало / Свят / Библиотеката в Мосул се възражда

Библиотеката в Мосул се възражда

student2Въпреки че иракските власти обявиха победата си над ИДИЛ в Мосул, градът продължава да тъне в руини. Но нито гражданите, нито книгите му се предават.

Малко след като терористичната групировка завладя града през 2014 г., тя опожари Университетската библиотека. Така бяха унищожени хиляди безценни книги и ръкописи, включително копие на Корана от 9 век. Въпреки че бъдещето на Мосул още не е ясно, няколко смели негови жители се борят да спасят библиотеката и наследството й от знание и толерантност. Още преди градът да бъде освободен, доброволци успяха да спасят около 2000 книги от руините му – впечатляваща бройка, но крайно недостатъчна, за да се възстанови изгубеното.

Mosul Eye е анонимен блогър, документарист и бивш преподавател в Университета на Мосул, който е начело на усилията за възстановяване на библиотеката, макар че самият той напуска града през 2016 г. Историк по образование, блогърът споделя спомените си от старата библиотека: „Когато не харесват лекциите на преподавателите, често отивах в библиотеката, за да правя собствени проучвания и да се подготвям сам с книги”.

Благодарение на приятели, останали в града, Mosul Eye разпространява каузата на библиотеката в целия Ирак, а и отвъд границите му. В Багдад се организира разпродажба на книги, като откупените книги в последствие се даряват за попълване на фонда на новата библиотека. Книги с транспортират от Европа, Австралия и САЩ. До сега организаторите са получили почти 10 000 книги, но се нуждаят от 200 000, за да обявят мисията си за завършена. Блогърът обяснява, че организаторите трябва да се справят със сложна логистика. Първо, книгите трябва да пристигнат в доскоро окупирания град, второ, те трябва да се съхраняват някъде, след като вече са на територията на Мосул. Mosul Eye организира културен фестивал пред руините на старата библиотека. Зрителите имат възможността да се насладят на музика и изкуство, като в замяна дарят книга. Така са събрани стотици книги.

Нужни са още много книги, особено в областите медицина, наука, хуманитаристика. Но библиотеката е много повече, отвъд подвързиите и страниците. „Трябва отново да свържем Мосул с останалия свят, не ни изоставяйте сега”, призовава Mosul Eye.

 

Прочетете още

Prophet Song_author and book_teaser

Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

„Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, казва главната героиня Prophet Song на Пол Линч …