Начало / Критика / 14 промени, които Хари Потър внесе в културата

14 промени, които Хари Потър внесе в културата

1d274906575284-today-pottermore-rowling-140815-01В понеделник се навършиха 20 години от излизането на една никому неизвестна книга на непозната авторка – ръкопис, отхвърлен преди това от осем други издателства, задето е твърде дълъг. С хонорар от 2500 паунда и съвет да не разчита да се самоиздържа с писане, днес Роулинг е по-богата от английската кралица и е създател на една от най-влиятелните книги за последните 100 години: „Хари Потър и Философският камък“. Цялата поредица повлия на първото си поколение запалени читатели и промени културата по много начини – и добри, и лоши. Ето и 14 от тях, събрани от Бостън Глоуб.

 1. Поредицата показа на възрастните, че когато става дума за литература, възрастта не е нищо повече от цифра. Независимо дали ще четете първата част на 12, а последната – на 22 години или пък ще сте от родителите, посегнали към книгите на децата си, Хари Потър накара възрастните да четат книги, написани за деца, а тийнейджърите да разтварят страниците всеки ден (нещо нетипично за тях).
 2. Показа на издателите, че стига книгите да са добри, децата ще ги четат, независимо колко дебели са. Никой не беше чувал за детска книга от 700 страници преди „Хари Потър и Огненият бокал“. Днес е цяло чудо, ако намериш детско четиво под 300 страници и то такова, което няма три или шест продължения.
 3. Доведе до взрив в популярността на детските и юношеските четива, особено поредиците. Знаете ли, че Хари Потър е причината класацията на „Ню Йорк Таймс“ за бестселъри да има отделна секция за детски книги? Това се случи през 2000 г., след като първите три книги за малкия магьосник оглавяваха класацията за бестселъри на изданието повече от година и нито едно четиво за възрастни не успя да ги измести.
 4. Вкара книгите в поп културата. Нека само си припомним тематичните Хари Потър партита, отбелязващи излизането на всяко продължение или пък на финалната книга. Никога преди това нова книга не се е превръщала в такъв културен феномен, но след поредицата много други минаха по този път.
 5. Вкара литературата в поп културата. И това не означава само партита и преобличане в костюми. Книгата започна да се чете и препрочита, което доведе до задълбочени анализи на текстовете. Това даде на читателите задълбоченост, характерна за студенти и докторанти. Следващия път, когато се изумите от задълбочения туит на някого в социалната мрежа за кратки постове, вероятно имате пред себе си фен на Роулинг.
 6. Да си фен стана норма. Преди запалените почитатели бяха странници или зубъри, но възходът на Хари Потър течеше успоредно с повишаването на популярността на интернет. Така запалените почитатели на магьосника не бяха сами, техните съмишленици се намираха само на един клик разстояние. И ако преди 20 години щяха да ви сметнат за странен тип, ако тананикате мелодията от „Стар Трек“, днес не биха ви приели на сериозно, ако сбъркате домовете в Хогуорт.
 7. Превърна феновете в най-запалените участници в творчески курс по писане. Прекъсването от три години между трета и четвърта част особено много подсили творчеството на феновете, а това естествено доведе до бум на юношеските четива.
 8. Индиректно провъзгласи Джон Грийн за Принца на юношеската проза. През януари 2007 той и брат му стартираха влог, който доби неимоверна популярност именно заради песен, посветена на Хари Потър. Така Джон намери платформа, на базата на която да реализира „Вината в нашите звезди“, след която за него вече нищо не е същото.
 9. Даде на поколението на т.нар. милениали усет за филантропия и политика. Напоследък всички четем за това какво можем да научим от Хари Потър за противопоставянето срещу идеи. Може да сте уморени от сравняването на президента Тръмп с Волдеморд, но е неоспоримо, че фикцията има трайно отражение върху политическия дебат.
 10. Създаде възрастово неопределими консуматори на култура – имаше момент, в който 7-годишните, 22-годишните и 36-годишните четяха едно и също и това беше поредицата за Хари Потър. И докато преди детските забавления автоматично се отхвърляха, сега вече не е така.
 11. Въведе издаването на сюжета. Защото знаете ли какво се случва, когато една силно очаквана книга се чете от ужасно много хора едновременно? Някои я прочитат по-рано и не могат да си държат езика зад зъбите
 12. Обърна социално установените представи, след като от невзрачен сирак в Хогуортс Хари Потър се превърна в знаменитост. Това си е направо революция на малцинствата!
 13. Научи продуцентите, че винаги има още сок в лимона. Последната част беше разделена на два филма, ръкопис от 128-страници ще се превърне в три кино ленти, епилогът вече е пиеса. Хари Потър даде на Холивуд урок и той е, че ако хората харесват нещо достатъчно, ще продължат да го купуват, независимо от формата му.
 14. Показа на авторите, че от тях зависи колко време ще живеят. Нека само ви напомним съвременната концепция, че авторът е мъртъв и само от читателя му зависи неговият реален статут. Е, освен ако не става дума за Дж. К. Роулинг, която може завинаги да продължи да съществува.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …