На фокус
Начало / България / Нощ на литературата`2017 в “Хеликон-Стара Загора“

Нощ на литературата`2017 в “Хеликон-Стара Загора“


NL_2017_Poster_70x100cm_Preview

За трета поредна година “Хеликон – Стара Загора” ще бъде “читателско гнездо” в Нощта на литературата, на 10 май 2017 г. Този път изборът на Италианския културен институт пада върху любима на книжарите книга – „Гениалната приятелка“ на Елена Феранте. Актрисата Миленка Сотирова от Драматичен театър – Стара Загора, ще пренесе атмосферата на покрайнините на Неапол от средата на XX в. в самия център на града – книжарница „Хеликон“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 100.

Шесто издание за инициативата в България, Нощта на литературата се провежда паралелно на 10 май от 18 до 20 часа в дванайсет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Шумен. То е част от Календара на културните събития и на Старозагорска община за 2017 г.

_DSC8920k_000

Основна цел на Нощ на литературата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът тръгва от Чехия през 2010 г., до днес към него се придържат всички участници. Най-важните му елементи са избраният откъс от книга, четецът – популярна личност и нетрадиционното за четене място. Посетителите, които обикалят тези места, на всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български. Партньори на литературния фестивал са посолства и културни институти на страните от ЕС у нас, представителството на ЕК в България, фондация „Детски книги“, БНР и сайтът „Аз чета“. Подробна информация за Нощта на литературата може да намерите тук.