Начало / Критика / „Как работи щастието“ – правилният отговор

„Как работи щастието“ – правилният отговор

Габриела Тодорова – „Хеликон-Шишман“

„Когато си щастлив, животът и хората те възнаграждават по най-неочаквания начин.“

Отваряйки „Как работи щастието“ на мотивационния лектор Андрю Матюс, си казах, че това сигурно е поредната книга от онези, които ни учат как да изградим живота си и да преодолеем трудностите в него. Донякъде е точно такава, но разликата е в начина, по който авторът го внушава.

206614_bОт „Как работи щастието“ лъха позитивна енергия, ентусиазъм и много хумор. В нея може да откриете истории на хора, които са преживели истински драми и въпреки тях са успели да се изправят на крака и да продължат, дори са станали по-силни.

Разковничето на всичко се оказва щастието. Това е чувство, което ние сами трябва да извадим от себе си, не да го търсим навън или пък да чакаме някой да ни научи как се постига. Чрез щастие привличаме положителното, случващо се в живота ни. Понякога е трудно да разберем, че е много важно как реагираме на ситуациите, в които попадаме. Сложим ли усмивка на лицата си, даже онези розови очила, за които сме чели и чували, виждаме проблема от друг ъгъл.

Представете си, че навън е проливен дъжд. Вие решавате да излезете със своите любими дънки и обувки, грабвате и големия чадър. Тръгвате от вкъщи, но по една или друга причина автомобил профучава през локва вода и ви опръсква, така че ставате мокри от глава до пети. Как бихте реагирали на това? Дали ще започнете да ругаете шофьора до пето коляно или усмихнати ще вървите напред, без да обръщате внимание на малко вода, та макар и мръсна? Ще продължите ли да го мислите цял ден или ще позволите на нещо хубаво да ви се случи, отърсвайки се от ситуацията?

Правилният отговор, който аз самата открих на въпроса „Как работи щастието“ е, че не бива да се задълбочавам в негативното. Всеки ден трябва да намирам нещо красиво, да имам  повод да си кажа: „Благодаря за страхотния ден, очаквам следващия с нетърпение“.

 „Достатъчно е да променим отношението си към една привидно „неблагоприятна ситуация“ и тогава вече можем да се възползваме от нея. Големите възможности на живота ни обикновено се появяват предрешени с маската на лошия късмет и несполуката.“

Изводът, който си направих от книгата е да бъда себе си, да се усмихвам, дори когато ми е трудно и тази положителна енергия, която изпращам на Вселената ще се върне в моя живот като нещо хубаво. А какво е то, предстои да узная.