На фокус
Начало / Критика / Уроци за живота от Джейн Остин

Уроци за живота от Джейн Остин

484px-Jane_Austen_coloured_versionТази година се навършват 200 години от смъртта на Джейн Остин и в цяла Англия се провеждат множество събития, посветени на писателката. Родена през 1775 г. в Хемпшир, Остин не е особено популярна приживе, но придобива репутация през 20 век и романите й вече са литературни класики. Тя се мести в Бат през 1801 г. и умира през 1817 г. в Уинчестър на 41 години.

В цял Хемпшир през годината ще се проведат различни изложби, с които ще се отбележи годишнината, сред които и „Мистериозната г-ца Остин“, която представя работата, живота и връзката и с района. Феновете на Остин могат да посетят и гроба й в двора на катедралата в Уинчестър, да се включат в специално организиран обяд за дами в един от местните хотели или пък да участват в разговори и разходки в местната библиотека и къщата музей на писателката. На 9 септември в Бат ще се проведе парад с костюми в чест на авторката.

И докато книгите на Остин разказват за жени в бонета и корсети, историите са вечни, а с тях идват и безброй уроци за живота, които са актуални и днес. От „Гордост и предразсъдъци“ през „Ема“ до „Мансфийлд Парк“ – историите й са мост над пропастта между романтиката и реализма.

 

„Тези, които имат, макар и малко, трябва да са удовлетворени от притежаваното“, „Мансфийлд Парк“

„Смелостта ми се покачва при всеки опит да ме сплашат“, „Гордост и предразсъдъци“

„Човек, без значение мъж или жена, който не изпитва удоволствие от добър роман, трябва да е непоправимо глупав“, „Абатството Нортангър“

„Без музика за мен животът би бил празен“, „Ема“

„За окайване са тези, които нямат вкус за природата още от ранна възраст“, „Мансфийлд Парк“

„Никой не е твърде голям за забавления“, „Ема“

„Хората се променят толкова често, че винаги има нещо ново, което да наблюдаваш у тях“, „Гордост и предразсъдъци“.

Прочетете още

maxresdefault

Дона Тарт на 60: „Всичко се руши, всичко се изгражда наново“

Американката нашумя с „Щиглецът“ Романът спечели „Пулицър“ през 2014 г. и така изстреля своята създателка …