Начало / България / Книга в традицията на „Изкуството на войната“

Книга в традицията на „Изкуството на войната“

izkustvoto_na_upravlenietoДо дни излиза „Изкуството на управлението“ от Чингуа Тан (изд. „Изток-Запад“). Книгата е събрала в себе си съветите на Тан Тайдзун (598-649 г.), смятан от мнозина историци за най-великия китайски император, наравно с владетели като Октавиан Август, Чингис хан и Наполеон. Тан Тайдзун разгромява хуните, обединява държавата и налага ефективно законово устройство в страната. Императорът отваря Пътя на коприната, създава условия за религиозна толерантност и разцвет на културата и изкуствата. Неговото управление се смята за Златен век на Китай.

Написана в класическата традиция на „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ, „Изкуството на управлението“ е книжно съкровище с древен произход и мъдрост, която е актуална и в XXI век. Книгата и досега е безценно ръководство за лидерство и управление.

Много книги са написани за управлението и лидерството. Тази се различава от тях по това, че е не просто еднопосочен сборник от съвети, а по-скоро е антология на разговорите между Тайдзун и неговите министри. И тъй като дълголетието на династия Тан винаги е било смятано за доказателство за мъдростта на Тайдзун, ръководните принципи, включени тук, са издържали проверката на времето.

Разговорите на Тайдзун с неговите министри са своеобразен наръчник по управление във всички сфери: държавно ръководство, бизнес, военно дело, спорт, благотворителност и дори възпитание на децата. От книгата можем да научим: как да достигнем до самопознание; как да преценяваме правилно хората; как да подобрим организацията и да увеличим силата и влиянието си; как да изслушваме различни мнения и да се отнасяме с подчинените си; как да упражняваме изкуството на войната и да оставим собствено наследство…

Споделяме с Вас частица от мъдростта събрана в тази книга:

За нещата, за които трябва да следим у един човек

Уей Джън казва на Тайдзун:

– Преди някой да получи признание, наблюдавайте с кого общува. Когато заема висок пост, вижте кого повишава. Когато стане богат, вижте какво започва да трупа. Когато е беден, вижте какво не приема. Когато е в затруднение, вижте какво отказва да прави. Възползвайте се от силните му страни и избягвайте слабостите му.

В днешното забързано ежедневие и непрекъснато променящ се свят мъдростта на китайския владетел дава съвети и насоки, които ще са от помощ за всеки. Тайдзун излага принципите на доброто управление и ни насърчава да покоряваме нови върхове, наблягайки на това колко важно е да развиваме здрави морални ценности.

И така… открийте принципите, които правят един владетел велик управник!

 

Прочетете още

206192_b

Книга събитие и спасение

Любина ЙОРДАНОВА В свят като днешния, в действителност като българската дневникът-наставление на Марк Аврелий „Към …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.