Начало / Критика / „За тиранията“ – как да не бъдем уязвими

„За тиранията“ – как да не бъдем уязвими

206189_bМаргарита Янова – „Хеликон-Съборна“

След залеза на комунизма в Източна Европа, хората повярваха, че историята може да върви само в една посока – към либерална демокрация. Поне аз вярвах…

Какво виждаме днес: глобализация, която извади на показ неравенство и бедност в огромни мащаби, нестабилност, миграция, тероризъм и авторитарни лидери, които използват свободата на словото, корумпират и заобикалят законите в името на лична и на близкия им кръг хора, изгода.

Не ни се случва нищо уникално, казва професорът по история в Йейлския университет в САЩ Тимъти Снайдър. Това е пътят за утвърждаване на тиранично управление.

Книгата му „За тиранията“ е предназначена за млада американска публика и с нея той дава истински урок за XX в. Историята на Европа от 20 – те, 30 – те, и 40 – те години изобилства с примери за потъпкването на демократичните ценности. Нацистите влизат в управлението на Германия през 1932 г. чрез избори, комунистите правят същото в Чехословакия през 1946 г. Но след това започват редица действия, които ерозират свободните процеси и ги свеждат до еднопартийна държава. На много места в Европа преди и след Втората световна война – Италия, Полша, Унгария, Румъния, България и др., тиранията тържествува чрез определен модел – демагогия, манипулиране на общественото мнение, преследване на несъгласните, лозунги и символи, които се втълпяват, овладяване на въоръжените сили и съдебната система. Да не пропуснем, че посяга и на езика и литературата. Непознаването на историята, бедният речник и клиширани визуални образи, налагани с телевизията, печата, днес и чрез интернет, ни правят уязвими за пропаганда и демагогия. А това е страшно.

B1tH+hXuXjS._UX250_Професорът предлага и цял списък с книги, писани по различни времена, които ни припомнят тоталитарните общества и призовават към бдителност – „1984“, „451 градуса по Фаренхайт“, „Братя Карамазови“, „Непосилната лекота на битието“, „Силата на безсилните“ на Вацлав Хавел и дори „Хари Потър и даровете на смъртта“.

Ако зад известния сюжет на Джоан Роулинг не разпознаете тиранията и съпротивата срещу нея, прочетете я пак, съветва ни  Снайдър. Поуките на XX век – четете книги, не обръщайте гръб на фактите, бъдете смели и различни, защитавайте демократичните институции, свободата на словото и гражданските права, помагайте на добри каузи и най-важното – никога не се подчинавяйте предварително!

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …