Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите 10 книги на Дейвид Копърфийлд

Читателски дневник: Любимите 10 книги на Дейвид Копърфийлд

David-Copperfield-getty-3„Ще ми се да имах повече време за четене“, споделя световно известният илюзионист: „Цял живот се опитвам да разказвам запомнящи се истории. Всеки може да извади заек от шапката. Но как заекът е попаднал там? От какво се крие? Чия е шапката? Защо точно в шапка? От кога е там? Това е, което прави една история запомняща се. Между другото, никога не съм вадил заек от шапка“, твърди пред „Ню Йорк Таймс“ Дейвид Копърфилд.

„Любимите ми 10 книги са написани от майстори на перото, които знаят как да намерят пътя си към сюжета и които го разказват красиво“, казва илюзионистът при представянето на своите любими книги. Копърфилд е новият гост на рубриката Читателски дневник:

„Ана Каренина“, Лев Толстой

Да, този роман е толкова добър, колкото твърдят всички. Толстой е кардиолог – той знае всичко за човешкото сърце и го представя в книгата си.

„Невидимият човек“, Ралф Елисън

Класиката на Елисън е посветена на расата и расизма, жестокостта, лицемерието и нуждата от истината – книга, нужна ни днес повече от всякога.

„Making Movies“, Синти Лъмет

Великият Лъмет те хваща под ръка и ти показва как го е постигнал. Това е едно велико пътешествие през творческия процес от един от най-великите кино режисьори.

„Without Feathers“, Уди Алън

Уди Алън е толкова забавен, толкова брилянтен. Чувствам се заслепен от него, надявам се и моята публика да се чувства по същия начин. Но продължавам да се питам „Как го прави?“

Биографията на Орсън Уелс от Саймън Колъу

Уелс е един от героите ми, а Колъу описва всеки аспект от живота на този велик артист в изречения.

„Finishing the Hat“, Стивън Сондхайм

Човекът, който ни даде „Уестсайдска история“, „Суини Тод“ и много други примери за брилянтност разсъждава, върху влиянието, подхода и работата си, защо някои неща сработват, а други – не и т.н. Сондхайл повежда читателите на пътешествие из креативността. Колко често ви се случва да се разходите из съзнанието на гений?

„How to Be a Ventriloquist“, Пол Уинчъл

Израснах с Пол Уинчъл, а след години станахме приятели. Притежавам някои от вентриологичните му фигури в музея си. Вентриологията ме плени за магията, а книгата му ме връща в детството ми.

„Кери“, Стивън Кинг

Обичам работата на Стивън Кинг, а това не е просто страхотна история – това е книга за цената, която хората плащат, за да са различни, за тормоза и за родителството. И е по-актуална от всякога.

„Коледна песен“, Чарлз Дикенс

Технически това е новела, но е прекрасна история за изкуплението, разказана от майстора на персонажите и наратива. Дикенс е номер 1!

„Дон Кихот“, Мигел де Сервантес

Не познавах вълнението, докато родителите ми не ме заведоха да гледам „Мъжът от Ла Манча“. А каква книга! Забавна и тъжна едновременно, показваща истинската човешка същност.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …