Начало / Любопитно / Най-красивата словашка библиотека пълни сърцето

Най-красивата словашка библиотека пълни сърцето

Зародила се като частна колекция преди точно 241 години, а книгите по рафтовете й разгръщал дори президентът Рузвелт.

l0wJ9t9dRCGpv0g8bVUytQ

Създадена е от влюбен в четенето граф

Антон Юрай Апони бил състоятелен човек – прислугата му обаче се виждала в чудо, защото пълнел всичките си виенски имоти с книги. По това време в Австро-Унгария били затворени йезуитските манастири и граф Апони видял прекрасна възможност да увеличи още повече колекцията си от ценни трудове. Обикалял закритите Божи домове и на безценица изкупувал ценни издания.

На края на ХVІІІ в. графът притежавал 30 хил. книги

Сбирката му без съмнение била една от най-ценните в Европа. За щастие, любовта към книгите се оказала наследствена. Синът на графа, който носел името на благородния си баща, чувствал нуждата всички заглавия да се подредят и каталогизират на едно място. Вместо от Виена обаче получил подкрепа от близката Братислава. Само за две години графът построил истински палат в центъра на града. На видно място над входа стоял надпис на латински: Literis in patria avgendis. С други думи, нещо като за подобряване на обучението в страната.

Скоро библиотеката пак тръгнала на път

Градската управа на Братислава решила, че парите за култура са много и намалила до минимум средствата, които отпускала на граф Апони. Разочарован, той преценил, че е по-добре да премести сбирката на баща си в семейния замък в малкото Опоницe. Интериорът на семейния замък там бил повече от импозантен, а книгите се превърнали в черешката на тортата. Заели всъщност цялото северно крило. Графът канел гостите си вместо в салона именно в библиотеката, с която с право се гордеел.

egnonbB0RayUsRnxfxkHeg

Днес сбирката е на 12 езика

Най-старото издание е от 1515 г. – творба на гръцкия оратор Исократ. Има трудове в общо 12 научни дисциплини, разделени на 31 тематични групи. За жалост, много от ценните заглавия са продадени на търг през годините, но и наличните 21 хил. тома са повече от любопитни. Например, оригинали от Леонардо да Винчи, Гьоте, Шилер и много други.

Библиотеката е насред разкошен парк

Създаден е с много любов от рода Апони – досущ като книжната сбирка. Казват, че сред ясените с удоволствие се разхождал сам президентът Рузвелт, когато бил на посещение в Словакия през 1910 г. Сигурно с книга в ръка от красивата библиотека на замъка. В имението на Апони пребивавали и други известни гости – да речем, индийски махараджа, също черната перла Джозефин Бейкър… Сега на посещение там можем да идем всъщност и всички ние. След основна реконструкция някогашният замък на Апони е отворен за широката общественост. За подобряване на обучението в страната. И от любов към книгите.

IMG_2075 (1280x853)

Прочетете още

244822_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (17 юни – 23 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Преследването на Аделайн Кн.1 от дилогията CAT & MOUSE от Х. Д. …