Начало / Критика / Как Хари Потър помага да разберем света на Тръмп?

Как Хари Потър помага да разберем света на Тръмп?

 

harry-potter-trumpВсяко поколение има своята културна аналогия на политическата реалност. През 80-те години на 20 век това беше Star Wars, която много напомняше инициативата на Рейгън за базиран в Космоса защитен щит. Заплахата от Хари Потър пък добива реални измерения според феновете на книгите, които намират аналогия между свят, управляван от нарцистичен диктатор и Този, който не бива да се назовава.

Феновете на Хари Потър пораснаха точно както главните герои в книгите, а филмовите адаптации донесоха на творбата на Дж. К. Роулинг огромен успех. Това, което читателите научиха, беше как да делят доброто от злото и че то винаги побеждава, което е и в основата на гледната им точка към днешната обществено-политическа реалност. След встъпването в длъжност на новия американски президент дори се появи приложение на софтуера за достъп до интернет Chrome, което автоматично променя името на Доналд Тръмп и членовете на кабинета му при всяко тяхно споменаване в известни Смъртожадни от поредицата за Хари Потър.

Основното послание на книгите за малкия магьосник е това, че трябва да приемаме различията у всеки. Персонажите порастват, а книгите стават все по-сложни и зрели. Настроенията пък срещу това основно послание добиват все по-мрачни форми в романите. В борбата на чистокръвните срещу мъгълокръвните има нотка на етническо прочистване, Смъртожадните пък напомнят фашисти. Дори в пиесата „Прокълнатото дете“ има доста асоциации и отправни точки към посоченото.

Забавно е да видиш как написаното от Роулинг пасва към настоящото. Министерството на магията е пълно с некомпетентни, корумпирани и тромави персонажи, чиято единствена амбиция е да се доберат до власт. На медиите не може да се разчита, те са истерични, а представителката им Рита Скитър дори се преобразява в бръмбар, за да подслушва. Вестникът, в който тя работи, често е използван като марионетка от властта с цел популяризиране на удобни тези. Дори Роулинг признава, че е била вдъхновена от възхода на популизма за книгата си „Фантастичните животни и къде да ги открием“. Разделението в Ню Йорк от 20-те години напомня Брекзит.

През 2013г. професорът от Университета на Върмонт Антъни Герджински публикува изследването „Хари Потър и Милениалите“, посветено на политиката и връзката ù с поколението на Хари Потър. Неговата цел е да отговори на въпроса повлияла ли е книгата на политическите възгледи на читателите си. В увода професорът дори свързва Лорд Волдемор с актуални към онзи момент персонажи от американската политика. Роулинг също намеква за връзка между Волдемор и реалността, пишейки през 2015 г. по повод предложението на Тръмп да се забрани достъпът на мюсюлмани до САЩ: „Колко ужасно! По-ужасно и от Волдемор“.

През 2016 г. Диана Мъц от Университета на Пенсилвания публикува изследване, наречено „Хари Потър и смъртоносният Доналд“, което твърди, че четенето на книгите или гледането на филмите за магьосника намалява подкрепата за американския президент и политиката му: „Историите могат да променят мнението на хората. Хари Потър е четен и гледан от много хора и това го прави много влиятелен. Художествената измислица е повече от аналогия, те влияят. Помислете за „Чичо Томовата колиба“ и как тази книга повлия върху отношението на американците към робството“. Мъц, точно както Герджински, смята, че посланието за толерантност от книгите за Потър е повлияло на своите читатели. Но тя е и изненадана от реакцията срещу публикацията си: „Никога не съм получавала толкова изпълнени с омраза писма. Очевидно хората, които харесват Доналд Тръмп, не приемат тезите ми и това е малко плашещо. Но когато имаш емпирично изведени данни, не можеш да избираш какво да напишеш“.

Прочетете още

maxresdefault

Пет впечатляващи факта за Дж. К. Роулинг

Създателката на Хари Потър издаде тази година и нова книга The Ink Black Heart е …