Начало / Любопитно / Превърнете рафтовете в приказна библиотека!

Превърнете рафтовете в приказна библиотека!

beauty-and-the-beast-library-300x169Щом четете тази статия, значи е твърде вероятно вие да сте запален по четенето и често да си се представяте в книжарница, библиотека или в домашна среда, но сред красиви рафтове, отрупани с книги. Има няколко хитрини, които могат да превърнат рафтовете за складиране на четива във вълнуващо място, носещо духа на библиотеките от филмите. И тъй като през март излиза най-новата екранизация на „Красавицата и Звярът“ с любимата на всички приказни фенове Ема Уотсън, ето как библиотеката ви да заприлича на филмова площадка от тази хитова кинолента.


rapunzel-library-stairs-300x263Стълба

Без стълба, по която да стигате и до най-високите кътчета и рафтове, просто не се получава, а Бел щеше просто да си пее в центъра на книжарницата, без да може да развихри пълния си потенциал. Освен нейната, и книжната колекция на Звяра впечатлява във филма. Е, неговата е на много етажи, осветявана от тежки полилеи и потънала в скъпи подвързии, но и тя си има стълба. Да, бройката книги е важна, но този интериорен елемент засилва усещането, че книгите са толкова много, че няма как да достигнеш всяка от тях без помощ.

Всеки от нас, когато поръча поредния рафт или лавица, започва да проучва как да преведе съхранението на книги в по-красива форма. Има купища схеми и модели в интернет за саморъчна направа на библиотечна стълба, но понякога, особено ако живеете в по-малко жилище, по-компактната версия е по-добра. А ако не сте специалист в ръчната изработка на мебели, препоръчваме ви в името на вашата безопасност и добруване на поровите из онлайн пространството за готови решения.

Regency-Metamophic-Stool-300x300Едно от тях е красивата комбинация от табуретка за крака, стълба и скрин.

Има и варианти, в които липсва вътрешност за допълнително съхранение на книги.

Най-романтичното решение си остава витата стълба. И ако това ви звучи като мисия невъзможна за апартамент или малко панелно жилище, само вижте какви опции предлага мебелната индустрия. За съжаление те струват около 2000 щатски долара, но пък могат да превърнат и най-скучния хол в приказка.

Личният ни фаворит е комбинацията от красив дървен стол и стълба, която би подхождала на всяка библиотека, особено ако е придружена от също толкова атрактивни рафтове и полици.

Някои от предложенията, които се намират онлайн, напомнят по-скоро за къщичката на седmetamorphic-library-chair-300x242емте джуджета, отколкото за величествения замък на Звяра, но може би са вашето решение, ако жилището ви е по-скоро книжна пещера, отколкото просторна зала за развихряне на въображението.

На Запад, където високите балдахинови легла се срещат много по-често, отколкото в България, съществуват и т.нар. стълба за легло. Тя лесно може да бъде адаптирана за местните ни нужди и да ви помогне да стигнете до най-горния рафт на читателската си колекция.

Ако пък живеете в мезонет, можете да използвате вътрешното си стълбище като основа, около която да обособите библиотеката си. А заставайки в горния край на стълбата, може да се почувствате като в приказката за Рапунцел и да мятате плитки към първия етаж на жилището си, ако не сте твърде потънали в четене.

two-sided-library-stairs-300x148На пазара се срещат и по-реалистични варианти, един от които е класическата сгъваема стълба. Тя може да бъде намерена на достъпна цена, а ако евентуално откриете в двора на селската си къща стар дървен вариант, стегнете го, боядисайте го в цветове по избор, кръстете го винтидж решение за личната си библиотека и му се насладете със стил.

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …