Начало / Любопитно / Почеркът на известните писатели

Почеркът на известните писатели

266ebe247c8646d196302731fa40befc

Били са времена, когато всяка дума се записвала единствено на ръка. На ръка са писани „Война и мир”, „Малкият принц”, също романите на Кафка. Буква по буква с перо в ръка и Джером К. Джером създавал сюжетите на книгите си.

Да видиш ръкопис на известно произведение е наистина вълнуващо. Но по-интересно е, че ръкописите обогатяват и образите на писателите. Сякаш надникваме вече в душата им… Краси Проданов разказва за почерка на известните

Lev-Tolstoy

Толстой пише като доктор

С други думи, напълно неразбираемо. Листите, които са запазени, трудно се разчитат. Обаче влезте му в положението – като имаме предвид какъв е обемът на творчеството на Толстой, трябва непрекъснато да е бързал.

Иначе, според историите, които се разказват, Толстой си назначил специална жена, която да слага в ред написаното от него. Тя грижливо преписвала всичко наново – вече по-четивно. Твърди се, че писателят непрекъснато подобрявал великото си произведение „Война и мир”. Така се наложило да бъде преписвано много пъти. И никой друг освен въпросната помощничка не можел да го прави.

Кафка също по-скоро драска

Роденият в Прага писател си прилича с Толстой по нечетивността на написаното. За ранните му творби се отнасяме с разбиране – бащата гледал с пренебрежение към литературните интереси на сина си. Затова писателят създавал тайно нощем първите си произведения.

Есенин много се упражнявал в краснопис

Стиховете си изписвал четливо и красиво – с добре оформени букви. Което също изненадва, като се има предвид привързаността на поета към алкохола. Може би влияние му оказва и това, че е още юноша, когато постъпва в една печатница като коректор.

И почеркът на Едгар Алан По е ювелирен

Създател на детективския жанр, По е първият американец, който опитва да изкарва прехраната си само с писане.

Известно е, че работи специално върху почерка си. Дори казва, че всеки писател трябва да е сто процента концентриран върху писането, за да създаде гениално произведение, изразявайки по фин начин психологическите моменти в него.

nabokov_cr

Набоков също е писал ръкописно някои неща

Биографите му казват, че е невъзможно да разбереш смисъла на създаденото. Писателят имал и сложна система със стрелки и отметки, за да допълва изреченията по страницата. Така единственият шанс да се разкодират ръкописите оставал да познаваш лично писателя, да знаеш повече за начина му на мислене. Което едва ли е било лесно, като се има предвид, че Набоков е и запален шахматист. Колкото до краснописа му – сигурно роля играе и това, че роденият в Санкт Петербург автор на „Лолита” избира да пише на английски.

Наслада е да видиш „Малкият принц” в ръкопис

Антоан дьо Сент-Екзюпери сякаш прави всичко с лекота – с лекота рисува, с лекота лети, по същия начин и пише. Почеркът му е простичък, добре организиран и лесен за разбиране. Всяка страница от „Малкият принц” говори за едно-единствено нещо – за хармония. На преживяното и написаното. Даже без да знаеш френски, то те вдъхновява. Да прелиташ с поглед по буквите и да се усмихваш.

При Пушкин нещата са точно обратните

Истина е, той е живял в по-ранна епоха. Ръкописите му са изрядно съставени, но въпреки това неразбираеми. Човек трудно ще разпознае например, че „Евгений Онегин” е писана именно на руски.

Пишещата машина променя всичко

Реално, употребата й започва едва от 1878 г. Това обяснява защо много писатели и в началото на миналото столетие все още продължават да пишат на ръка. Веднъж отпечатани на хартия пък, стихотворения и романи продължават да бъдат редактирани с перо или химикал лично от техните автори. С навлизането на компютрите и това очарование на писателския занаят изчезва.

I_9

Психолози изучават почерка на известните

Има и специална наука, която му се посвещава – графология. Специалистите в нея могат да определят психологическото състояние на един човек в процеса на писане. Поставят и личностни характеристики. Просто правят така, че скритото да излезе наяве. Макар че вече живеем в различен свят. Свят, в който да пишеш на ръка е забравено и… романтично.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

516

Кръстословиците били голямата страст на Набоков

Авторът на „Лолита“ създал и първата на руски Съвременната история на кръстословиците започва през 1913-а. …