Начало / Любопитно / Славният Румцайс стана на 50

Славният Румцайс стана на 50

Историите за обущаря-разбойник ни бяха любими едно време – гледахме ги по телевизията, радвахме се и на книжките. Част са от щастливото ни детство. Затова и новината, че тази година прочутият герой става на 50 ни изпълни с радост и малко тъга.

Rumcajs (1)_cr

Румцайс се  появява първо на малкия екран

Големият успех на филмчетата обаче кара писателят Вацлав Чтвъртек и художникът Радек Пиларж да създадат и книгите. Историята е простичка и въпреки това пълна с магия. Румцайс е шивач в град Ичин. Веднъж кметът му се обижда и го прогонва в гората. Така шивачът решава, че ще се препитава като разбойник. После в историята се появява и Манка, която му става съпруга, пък и детето им Циписек.

Първата история за Румцайс се ражда през 1967 г. Бързо си спечелва любовта на децата – и така няколко генерации нямат търпение да наближи осем вечерта, та да започне любимото им филмче в „Лека нощ, деца”. В големи тиражи се продават и книжките.

Чешкият герой обикаля соцлагера

Румцайс придобива особено голяма популярност както у нас, така и в Полша, ГДР, Унгария, Румъния… Преведен е на почти всички „социалистически” езици. Трите книги се разпродават навсякъде с голям успех. Историите за Румцайс са едни от задължителните във всяка детска библиотека!

От филмчето пък са произведени общо 39 епизода. Писателят Вацлав Четвъртек създал общо около 70 произведения, но международна популярност добива именно благодарение на Румцайс. За отбелязване е и фактът, че двамата с художника Пиларж са от Ичин – родното място и на техния герой.

Маскарад в Чехия с участници, облечени като Румцайс и Манка
Маскарад в Чехия с участници, облечени като Румцайс и Манка

Прилича на Робин Худ

Трябва да се каже, че Румцайс е всъщност добър разбойник. Тъкмо решава да се върне с Манка и Циписек в града и да заживее почтено, когато разбира, че местният благородник иска да изсече гората. Затова тримата остават в нея и започват да се борят за спасяването й. Помага на болните и слабите – включително животни, и преследва самонадеяните и безотговорните. Така че Робин Худ и Вилхелм Тел са му първи братовчеди!

Книжките са пълни с приключения

В тях има и много магия – например Манка, жената на Румцайс, носи пръстен, изработен от слънчев лъч. Детето им Циписек пък дружи с воден дух. Появява се и огнен призрак, който е добър. А новините за това какво се случва наоколо по правило носи сойката. Просто един свят, който се различава от сегашния по това, че тогава бяхме деца… Но може би и днешните ще се влюбят в Румцайс. Ако им помогнете да го открият…

Прочетете още

TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE PONS This handout picture released by French publishing house Gallimard shows Czech-born writer Milan Kundera on February 19, 2009 in Brno, a Moravian city, 200 kms from Prague. Czech-born writer Milan Kundera, 80, turned his back on his homeland once again when he failed to show up at a major conference on his work this weekend, May-30-31, 2009, in his southern home city of Brno- and said he's a 'French writer'. AFP PHOTO/HO/GALLIMARD/ NO SALES/NO ARCHIVE/RESTRICTED TO EDITORIAL USE

„Непосилната лекота на битието“ е най-четеното от Кундера

Писателят навършва 90 години на 1 април Започва да пише още на 19, а публикува …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *