Начало / Любопитно / Четенето може да е опасно за вашето здраве

Четенето може да е опасно за вашето здраве

Горе-долу така звучало предупреждението, което лекарите отправяли към пациентите си през осемнайсети век. Да четеш книги според тогавашната медицина се считало за действие с неясни последствия. Смятало се за болестна тенденция, която може да ти навлече на главата и психическо разстройство.

16649165_427890507550384_7334910940188222222_n

В медицински справочници присъствало като болест

В тях се описвала вредата от четенето и симптомите, които са доказателство за болестното състояние. Лошото отношение към четящите обаче има още по-дълбоки корени. Известна е поема, написана през петнайсетото столетие, наречена „Кораб на глупците”. Неин автор е сатирикът-юрист Себастиян Брант. В произведението си той бичувал пороците и глупостта на своите съвременници. Само че корабът, който плавал в царството на глупостта, бил управляван именно от библиофили.

1

Пак в тези векове се родило и определението „книжен плъх”

Използвало се наред с още едно – „книжен червей”, само че с отрицателен смисъл. Било начин да обидиш и засегнеш някого, който чете книги и ги предпочита пред забавленията сред обществото.

С разцвета на науките обаче отношението към четящите се променило. Преломната точка е деветнайсети век, в който били създадени и много безсмъртни литературни произведения. Лека-полека четенето се превърнало в добродетел.

6624224349_411ea38b28_b

И според съвременната медицина книгите могат да те разболеят

Доказано съществуваща е например библиофобията. Тя се проявява под формата на страх от четенето, а в някои случаи от конкретното съдържание на дадена творба. От библиофобия документирано е страдал например философът Жан-Жак Русо, който изпитвал страх от книги по медицина. В същото време съвременниците му го описват като жизнерадостен мъж с прекрасно чувство за хумор.

tm670-2016-1478605005-168293326

Библиофобията може да се превърне в много тежък проблем

Има случаи, при които пациенти, страдащи от заболяването, избухват в сълзи, когато им се налага да разтворят книга. Други пък не са в състояние изобщо да се доближат до печатно произведение – ускорява се сърдечният им ритъм, появяват се проблеми с дишането и кръвното налягане.

Въпреки всичко, библиофобията не води до влошаване на здравето. По-лоша е реакцията в социален и обществен план, тъй като такъв човек се смята от другите за невеж. Макар и състоянието му да е официално документирано и признато дори от Световната здравна организация…

14784962051_0b099fe0a6_b

Според психолозите се ражда от негативно преживяване

Библиофобия може да развие например дете, ударено с книга от съученик, учител или родител. Също лошо отношение в библиотеката. Трудности в четенето, съпроводени с подигравки от страна на околните. Колкото и незначителна да е ситуацията, тя може да отключи в съзнанието страха от книгите. Лекарства при библиофобията не се използват, но е важна помощта от психолог. Прилага се и хипноза. Целта е една – книгите пак да се превърнат в твой приятел.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …